Advarer mot forvandlingsprogram

Legeforeningen og Norsk plastikkirgurgisk Forening advarer norske leger mot å delta i TVNorges planlagte program «Ekstrem forvandling».

Dette skal ikke norske leger stille opp på. Det fraråder jeg på det sterkeste, sier president i Den Norske Lægeforening, Hans Kristian Bakke til Klassekampen.

Han får støtte av formann i Norsk plastikkirgurgisk Forening, Knut Skolleberg.

- Ingen leger bør stille opp i en norsk utgave av tv-programmet «Ekstrem forvandling», sier Skolleberg til avisen.

Han mener at forholdet mellom lege og pasient ikke skal være gjenstand for underholdning og han forventer at ingen norske spesialister stiller opp i et program av denne typen.

Nye mennesker

Programmet går ut på at seerne kan sende inn brev og be om å få fikset utseende og kroppen sin til det ekstreme. Mange av de som deltar i programmet har veldig dårlig selvfølelse, noe som skyldes utseende deres. Seerne har ikke råd til å gjennomgå operasjonene, men tv-produsentene og legestanden sponser operasjonene for å få folk til å stille opp.

I den amerikanske utgaven av programmet, som allerede sendes på TVNorge, forteller mange av deltagerne at livet deres har forandret seg etter at de fikk et nytt utseende. De får jobber, nye venner, kjærester og selvfølelsen deres blir bedre.

Det som ikke kommer fram i programmet er om de får noen bivirkninger eller senskader som følge av forvandlingen.

Skaper et press

- Programmet kan bidra til en alminneliggjøring av at dersom man ikke er hundre prosent fornøyd med utseendet sitt, da går man til legen og fikser på det, sier Reidun Førde i Rådet for legeetikk til Klassekampen.

Foreløpig har ikke TVNorge tatt standpunkt til om de lager en norsk utgave av programmet som heter «Extreme Makeover» i USA og som produserer av fjernsynsnettverket ABC.

Tidligere fjernsynsprogrammer i Norge hvor det er fortatt inngrep for underholdningens skyld er blitt produsert i utlandet, blant annet i Sverige, men deltakerne har vært norske. «Ekstrem forvandling» går lenger enn tidligere programmer ved at pasientene gjennomgår større og mer kompliserte inngrep.

FØR OG ETTER:</B> Paula fra USA var langt fra fornøyd med utseende sitt. Men etter at kirurgene var ferdige kom smilet fram.
KJENNER DU HAN IGJEN?</B> ABC mente Dan hadde et ansikt som passet for radio. Men nå passer det også for TVNorge.