Mannen bak disse ordene er ikke, som man kanskje skulle tro, en reguleringsivrig gammelsosialist, eller en kapitalistskeptisk fagforeningsboss. Hans-Peter Martin er medarbeider i tyske Der Spiegel, amerikanskutdannet dr.juris - og forfatter av boka «Globaliseringsfellen - Trusselen mot demokrati og velferd». Boka er, som det framgår av tittelen, et kraftig oppgjør med de sosiale og politiske konsekvensene den akselererende globaliseringen av verdens økonomi har ført med seg. Hans-Peter Martin og medforfatter Harald Schumann har, siden boka utkom på tysk for to år siden, opplevd voldsom interesse for sine beskrivelser av det de kaller turbokapitalismen og dens herjinger verden over. «Globaliseringsfellen» er nå utgitt i 25 land, inkludert Norge, og nærmer seg en halv million solgte eksemplarer.
Nedbemanning
Så seint som i forrige måned vakte boka betydelig oppsikt i Australia, der man fra før er sterkt bekymret over konsekvensene av «Asia-syken» og den dramatiske krisen i japansk økonomi.
- Australia er et godt eksempel på en solid utbygd velferdsstat, som de siste 15 årene har åpnet seg mot økonomisk liberalisme og et fritt marked. Men når det så oppstår økonomiske kriser, innser befolkningen raskt at veksten i finansmarkedet ikke har gjort noe for å bedre deres egen velferd. Tvert imot: Forskjellene bare øker, selv om samfunnet på papiret blir stadig rikere, sier Martin - og fortsetter:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger