VANT SOM 16-ÅRING: Erlend Bratland var den første som vant «Norske Talenter» i 2008. Nå advarer han mot TV2s nye satsing «Idol Junior, en sangkonkurranse for barn opp til 15 år. F.v. programleder Marte Stokstad, vinner Erlend Bratland og programleder Sturla Berg-Johansen. Foran finalist Vegard F. Dommersnes.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANT SOM 16-ÅRING: Erlend Bratland var den første som vant «Norske Talenter» i 2008. Nå advarer han mot TV2s nye satsing «Idol Junior, en sangkonkurranse for barn opp til 15 år. F.v. programleder Marte Stokstad, vinner Erlend Bratland og programleder Sturla Berg-Johansen. Foran finalist Vegard F. Dommersnes. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Advarer mot «Idol Junior»

Norske Talenter-vinner Erlend Bratland advarer mot å la barn delta i Idol Junior. Selv gikk han på en kraftig smell etter seieren som 16-åring.

Erlend Bratland (22) var 16 år da han vant «Norske Talenter» på TV2. Han opplevde ei kjempetøff tid etter programmet, og trakk seg etter hvert  helt ut av rampelyset. Han er svært skeptisk til at TV 2 til høsten sender «Idol junior», en sangkonkurranse for barn opp til 15 år.

- Jeg synes dette høres veldig feil ut. Det finnes mange talentfulle barn der ute, men den oppmerksomheten de får via en sånn plattform kan fort bli veldig feil. Barna kan bli lei seg og få dårligere selvtillit etter å være med på noe sånt. I tillegg tror jeg det er mange foreldre som ikke har nok selvinnsikt til å si nei til barna sine, sier Bratland.

Han får støtte av professor i barnepsykologi, Willy Tore Mørch, som er svært skeptisk til å eksponere så små barn i en talentkonkurranse i beste sendetid på riksdekkende tv.

Les Mørchs kronikk her.

- Nok en gang ser vi hvordan voksne helt kynisk bruker barn for å underholde voksne. Dette er ikke for barn, dette er et program for voksne. Jeg ser at TV 2 understreker at ingen skal bli vist ut, men det hjelper ikke. Ja, vi vil sikkert oppleve flere talenter underveis, og noen vil nok komme ut av det med helsa i behold, men vi vet altfor lite om hva en slik eksponering kan bety for et barn, sier Mørch.

Han mener TV 2 eksperimenterer med barnas psykiske helse.
- Det vi vet er at barn er sårbare for eksponering, vi vet at det kan forekomme mobbing, og vi vet også at barn har fått psykiske problemer etter å delta i liknende programmer, sier Mørch, som på det sterkeste vil fraråde alle foreldre å la barna sine delta i talentkonkurransen.

- Høres veldig feil ut Selv opplevde Erlend Bratland den voldsomme oppmerksomheten under og etter den første utgaven av «Norske Talenter» som veldig vanskelig.

- Å gå rett fra et vanlig liv til å få alles øyne rettet mot deg, når du samtidig er i en alder der du skal finne deg selv, det kan være veldig vanskelig. Og jeg var 16 - her er deltakerne enda yngre, sier Bratland.

Han forteller at han opplevde TV 2 som både hjelpende og støttende, men mener likevel det er grenser for hvor mye de kan gjøre.
- Den evige, intense oppmerksomheten er tøff å takle. Jeg vil ikke anbefale noen under 16 å være med på dette, sier Bratland.
Han jobber i dag som frisør i Tønsberg, har holdt seg unna rampelyset, men jobber fortsatt med musikk.
- Jeg er i studio nå, men jobber med musikken på en annen måte - nå er jeg mer opptatt av kvalitet enn kvantitet, sier Bratland.

  - Forstår at det kommer kritiske røster Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten understreker at det hviler et stort ansvar på TV 2 og andre kringkastere med lignende konsepter.

- Fra før av har vi Melodi Grand Prix junior, og i Norske Talenter er det også med ganske mange barn blant deltagerne. Med enda et konsept som handler om barn og talenter i norsk tv, så kan jeg forstå det kommer kritiske røster.

LAGER NY MUSIKK: Erlend Bratland trakk seg fra rampelyset og ble frisør, men er tilbake i studio for å lage ny musikk. Foto: PRIVAT
LAGER NY MUSIKK: Erlend Bratland trakk seg fra rampelyset og ble frisør, men er tilbake i studio for å lage ny musikk. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er selvfølgelig viktig at barn har andre drømmer enn bare det å få stå på en scene, komme på tv, vinne en konkurranse. Det er også viktig at dette ikke blir et konsept hvor det er foreldres ambisjoner som blir drivkraften bak at barn stiller opp i konkurransen. Jeg forstår godt de som er bekymret for at vi beveger oss mot et samfunn der prestasjonsbarnet får altfor mye plass, sier Tonheim Tønnesen.

Lover positivt fokus TV 2s programdirektør Jarle Nakken sier at de var forberedt på kritiske røster da de bestemte seg for å sende Junior Idol for første gang. Konseptet har allerede vært kjørt i flere andre land.
- Vi har stort fokus på å ta barna på alvor, og bygge ei trygg ramme rundt dem. Vi ønsker et positivt fokus rundt dette, slik at ungene kan ta leken på alvor og dele gleden over musikken, sier Nakken til Dagbladet.

- Hva tenker du om at eksperter frykter for barnas psykiske helse?

- Dette er jo ikke første gang det lages et program der unge eksponeres i media, og vi  i TV2 tar dette på alvor. Vi kommer til å bruke psykolog, og foreldrene vil selvsagt bli involvert for å skape så trygge rammer rundt barna som mulig, sier Nakken, og understreker at TV 2 har strenge etiske retningslinjer.

De to tidligere Idol-deltakerne Sandra Lyng Haugen (27) og Margaret Berger (28) skal være dommere i Junior Idol, og begge lover å holde et positivt fokus underveis.
- Tanken er at alle som er med skal framstå som vinnere, sier Nakken.
Likevel - når programserien er over skal man altså stå igjen med én vinner av Junior Idol.

 

ADVARER: Barnepsykolog Willy Tore Mørch mener programmer som «Junior Idol» gambler med barns psykiske helse. Foto: Linus Meyer
ADVARER: Barnepsykolog Willy Tore Mørch mener programmer som «Junior Idol» gambler med barns psykiske helse. Foto: Linus Meyer Vis mer
POSITIVT FOKUS: Programdirektør i TV 2, Jarle Nakken, lover at de skal ta godt vare på barna, og bruker også psykolog underveis.
POSITIVT FOKUS: Programdirektør i TV 2, Jarle Nakken, lover at de skal ta godt vare på barna, og bruker også psykolog underveis. Vis mer