PRISBELØNT: Kamila Shamsie har skrevet flere suksessromaner. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
PRISBELØNT: Kamila Shamsie har skrevet flere suksessromaner. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSENVis mer

Advarer mot livsfarlige fiendebilder

Forfatter Kamila Shamsie sammenligner Nagasaki med Twin Towers.

||| (Dagbladet): I kjølvannet av sin debutroman «I en by ved havet» (1998) fikk den pakistanske forfatteren Kamila Shamsie på en selsom måte oppleve forholdet mellom litteratur og politikk. For boka mottok hun Statsministerens pris for litteratur 1999.

Dagen etter at hun var blitt overrakt prisen - av statsministeren Nawaz Sharif selv - ble han utsatt for et militærkupp og avsatt.

Brevet han skrev i forbindelse med prisen, ble et av hans siste som lovlig valgt politisk leder. Det handlet om hvor viktige forfattere er for et demokrati.

Riskabelt
Siden den gangen har Kamila Shamsie skrevet fire romaner til, blant dem den internasjonale suksessromanen «Brente skygger» (2009) som nylig er utgitt på norsk. For første gang har hun forlatt Karachi som hovedarena og skrevet en bok med handling i fem land, over et tidsspenn som favner hele mellomkrigstida.

• Les anmeldelsen av «Brente skygger» her.

- For meg har det vært en stor glede å skildre Karachi, et sted jeg på godt og vondt kjenner ut og inn, sier Kamila Shamsie. - Det var så mye å skrive om fra den byen som ingen har skildret før. «Brente skygger» har gitt meg en annen type glede. Jeg utfordret meg selv ved å skrive om ting jeg ikke visste noe om og steder jeg ikke hadde vært. Det kjentes risikabelt.

- På hvilken måte?

- Jeg kunne sikret meg ved å fortsette i samme stil som i de første fire bøkene. Eller jeg kunne gjøre noe helt nytt, som jeg ikke visste om jeg ville klare, eller om det ville ende med en katastrofe.

Katastrofe
Kamila Shamsie opplever sitt hjemland som en sentral del av kloden.

- Man blir vant til at Pakistan stadig blir involvert med andre land; Afghanistan, USA, tidligere Sovjetunionen, nåværende Russland.

- Du starter din fortelling den dagen atombomben treffer Nagasaki og avslutter den 11. september på Manhattan?

- I Pakistan har vi levd tett innpå atombomben. I 1998 testet India sin bombe. Noen dager etter fulgte Pakistan etter. Ved den anledningen kom en delegasjon fra Japan til Pakistan, en gruppe overlevende fra 1945. Jeg tenkte at det måtte føles merkelig, å ha vært igjennom et atombombeangrep og så oppleve at faren ikke er over. Så seint som i 2002 var India og Pakistan nære ved å havne i åpen krig. Tankene dette utløste, forplantet seg til romanen jeg skrev. Dermed skildret jeg katastrofen i Nagasaki, uten overhodet å ha besøkt byen.

Salman Rushdie
- Hva er forbindelsen mellom Nagasaki og angrepet på Twin Towers?

- På begge steder ble et multinasjonalt miljø rammet av en katastrofe. Mange fikk drømmene sine knust. I Nagasaki bodde inntil krigen en rekke utlendinger. De forlot byen da krigen brøt ut, men etterlot seg barn som var halvt europeiske. De var ikke velkomne etter atombombesprengningen. På Manhattan rammet den samme skepsisen den muslimske befolkningen. Muslimske drosjesjåfører fra Pakistan, som hadde snakket varmt om New York, følte seg brått uvelkomne. Det som skjer framkaller stereotype fiendebilder.

- Du kommer fra en litterær familie, med en mor som er spaltist og litterær redaktør, samt en bestemor og en tante som var forfatter. Er det dette som har inspirert deg til å skrive selv?

- Jeg har alltid villet skrive. Jeg fikk en viss tilgang på bøker, ikke minst britiske barnebøker etter koloniveldet. Da jeg var 15 år gammel, leste jeg Salman Rushdies «Midnatts barn». For første gang kjente jeg igjen min egen verden i en bok, sier Kamila Shamsie.