Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Monsen minutt for minutt»

Advarer mot Monsen-kaos

Politiet advarer mot kaos på veiene når Lars Monsen starter sin tur i Jotunheimen.

MINUTT FOR MINUTT: I sommer skal Lars Monsen være vertskap for NRKs sommerprogram «Monsen minutt for minutt» I løpet av fire uker skal han gå på Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MINUTT FOR MINUTT: I sommer skal Lars Monsen være vertskap for NRKs sommerprogram «Monsen minutt for minutt» I løpet av fire uker skal han gå på Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

I forbindelse med at Lars Monsen og NRK skal starte opp «Minutt for minutt»-turen mot Jotunheimen på onsdag, advarer politiet i Innlandet nå mot kaos på veiene.

Det skriver NRK.

Advarselen er rettet mot trafikanter som ferdes på fylkesvei 55. Turen starter mellom Bøvertun og Dumdalsgrottene, der veien skal være svært uoversiktlig. En del av løypa til Monsen og dem som møter opp for å følge ham på turen skal gå langs denne veien.

- Turen som starter i morgen starter på en litt uoversiktlig plass med fartsgrense på 80 kilometer i timen. Det er en smal fjellvei som er om lag fem meter bred, og området har en høy bergskrent på innsida og ei elv på utsida, forklarer politiførstebetjent Jonny Gundersen ved Lom lensmannskontor til Dagbladet.

Han ber bilistene ta høyde for at det kan være en del myke trafikanter i veien, og oppfordrer dem til å kjøre ekstra forsiktig og gjerne senke farten.

- Jeg vil komme med en vennlig anmodning til trafikantene om å kjøre pent og forsiktig i tilfelle det er mye folk i veibanen, sier politiførstebetjenten, og viser til at svært mange møtte opp for å følge Monsen over Hardangervidda i forrige uke.

- Hvis ikke folk tar hensyn, kan det fort oppstå farlige situasjoner, sier han.

Gjennomfartsåre

Fylkesvei 55, også kalt Sognefjellsvegen, er den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa med høyeste punkt 1430 meter over havet.

GJENNOMFART: Fylkesvei 55 er en viktig gjennomfartsåre fra vest mot øst. Veien er vinterstengt over Sognefjell fra november til mai, men har trafikk opp over 1300 biler i døgnet på sommerstid.
GJENNOMFART: Fylkesvei 55 er en viktig gjennomfartsåre fra vest mot øst. Veien er vinterstengt over Sognefjell fra november til mai, men har trafikk opp over 1300 biler i døgnet på sommerstid. Vis mer

Den strekker seg fra Sognefjorden til Gudbrandsdalen, og er en viktig gjennomfartsåre fra vest mot øst.

Det er ventet mye trafikk i området. Politiførstebetjenten opplyser om at det i fellesferien passerer ekstra mange biler på fylkesveien – både personbiler, bobiler og tyngre kjøretøy.

Ifølge Statens vegvesen passerte det i juli 2017 1355 kjøretøy i døgnet ved Rustadsæter langs fylkesvei 55.

- Hvis vi får det til, kommer vi til å være på stedet i morgen og regulere trafikken ved behov, sier Gundersen, og legger til:

- Men for all del, vi ønsker folk en god tur med Monsen! Bare ta det med ro, nyt turen, og kjør forsiktig!

Direktesendt fjelltur

I sommer direktesender NRK «Monsen minutt for minutt», hvor friluftsmannen Lars Monsen går gjennom fire fjellområder i Norge. Gjennom 19 programmer turer han gjennom terrenget, og NRK sender hvert skritt.

Alle som ønsker det kan bli med på turen, men må ta ansvar for seg selv, opplyser NRK på sine nettsider. Det er ingen påmelding, og derfor vet man ikke på forhånd hvor mange som vil dukke opp til avmarsj på Bøvertun onsdag.

Monsen skal etter planen gå fra Bøvertun til Sognefjellshytta på onsdag, og videre til Fannaråken på torsdag.

Fredag går turen til Skogadalsbøen, før han skal reise til teltleir i Fleskedalen på lørdag. Søndag skal Monsen gå til Øvre Årdal, der «Sommeråpent» skal sendes fra Svalheim gard i Øvre Årdal.