Du leser nå Dagbladet Pluss

Holbergprisvinner Paul Gilroy:

Advarer mot nasjonalisme og offermentalitet

Men litteraturprofessor Paul Gilroy (63) tror fremdeles på fantasiens makt.

«BLANDINGSBARN»: Litteraturprofessor Paul Gilroy er sønn av en britisk far og en mor som kom til Storbritannia fra Karibien, og har snakket om utfordringene ved å være et «blandingsbarn». Før helgen fikk han Holbergprisen i Bergen. Foto Marit Hommedal / Scanpix
«BLANDINGSBARN»: Litteraturprofessor Paul Gilroy er sønn av en britisk far og en mor som kom til Storbritannia fra Karibien, og har snakket om utfordringene ved å være et «blandingsbarn». Før helgen fikk han Holbergprisen i Bergen. Foto Marit Hommedal / ScanpixVis mer

BERGEN (Dagbladet): Den britiske litteraturprofessoren Paul Gilroy (63) var i forrige uke i Bergen for å motta Holbergprisen, en av de største internasjonale akademiske prisene for humanistiske, juridiske og samfunnsvitenskapelige fag. Dagen etter snakket han med Dagbladet med dempet stemme om alt man bør være vàr for.

I takketalen din trakk du frem et sitat fra Edward Saïd, som berømmer det å lese som en øvelse i å praktisere forskjellige identiteter. Hvorfor er dette en tanke som appellerer til deg?

- Saïd skrev om å praktisere identiteter utover den som er knyttet til flagget til en bestemt nasjon. Det kan hende vi blir nødt til å åpne opp tanken om identitet for å ha en mer fruktbar diskusjon. Vi hegner ikke godt nok om kulturen dersom vi bare er bevisst på kulturens nasjonale trekk. Det er en kosmopolitisk holdning som kommer ut av 1800-tallet og som peker mot et videre sett av lojaliteter. Jeg vet at denne tanken blir satt på en hard prøve i den storpolitiske situasjonen slik den er, og vil bli satt desto mer på prøve ettersom klimakrisen blir verre, men jeg tenker på en lojalitet mot hele menneskeheten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.