Advarer mot NRK2-chat

Rusforsker Kalle Gjesvik mener den populære sms-tjenesten NRK2 tilbyr utenom sendetid kan skape avhengighet og er uetisk.

Siden februar har statskanalens kulturelle alibi invitert seerne til å chatte - det vil si sende tekstmeldinger som vises på skjermen - når kanalen ikke har ordinære sendinger. Hver melding koster mellom fem og ti kroner og bærer som regel preg av flørting. Brukerne oppfordres også til å delta i ulike avstemninger av typen «Er Metallica bedre enn AC/DC?».

- Jeg er sikker på at chatten på NRK2 fører til at flere unge mennesker blir blakke, ensomme og ulykkelige, sier Kalle Gjesvik. Han jobber som studieleder for videreutdanning i rusproblematikk ved Høgskolen i Tromsø, og har gjennomført undersøkelser som viser at sju til åtte prosent av deltakerne på chattekanaler som Eros, ABC og Dagbladet er slaver av sin chattehobby.

- De sitter igjen som dypt ulykkelige mennesker uten jobb og familie, sier Gjesvik.

Sakkyndig

Gjesvik har som følge av sin forskning også virket som sakkyndig i chatting i en barnefordelingssak. I og med at det fortsatt ikke foreligger noen forskningsresultater når det gjelder chatting av den typen NRK2 tilbyr, er han forsiktig med å uttale seg for bastant i saken.

- Det er ingen som vet noe om skadevirkningene av dette, men jeg er helt overbevist om at den skaper avhengighet hos noen få. Derfor mener jeg det er uetisk av NRK å tilby en slik tjeneste til denne prisen.

Gjesvik understreker at det er prisen på tjenesten han reagerer på, og ser ikke bort fra at de aller fleste har glede av å delta i chatten fra tid til annen.

Avhengighet

Chatten leveres av NRKs kommersielle søsterselskap NRK Aktivum i samarbeid med Telenor og Teletopia. Tjenesten er tilgjengelig fra omtrent halv ett om natta til halv åtte om kvelden.

Oddvar Bull Tuhus, kanalsjef i NRK2, tar ikke Gjesviks kritikk til seg. Han er overrasket over at han kaller tjenesten uetisk uten å ha vitenskapelig dekning for det.

- Dette er en relativt ny tjeneste, og i et så tidlig stadium er jeg litt skeptisk til Gjesviks påstand. Vi er også opptatt av slike spørsmål, men man skal være forsiktig med å falle ned på en konklusjon. Jeg tror vi alle vet litt for lite til å hevde at dette skaper avhengighet, sier Bull Tuhus.

Kanalsjefen hevder han er opptatt av sine brukere, og at brukerne uttrykker stor tilfredshet med tjenesten. Han sier også at NRK2 ikke har fått signaler om at noen misbruker den.

- Det ligger alltid informasjon øverst til venstre på skjermen om hva de ulike tjenestene koster.

Går i null

Bull Tuhus vil ikke ut med hvor mye penger chatten genererer. Det eneste han innrømmer, er at Telenor stikker av med en stor del av inntektene.

- Spørsmålet er ikke om det er lønnsomt, men om vi skal kunne tilby tjenesten eller ikke. Vi ville ikke hatt råd til å tilby tjenesten med en annen pris. Vår del av inntekten går til drifting og utvikling av tjenesten.

ULYKKE: - Det er uetisk av NRK å tilby unge mennesker denne chattetjenesten til en så stiv pris. Det er helt sikkert folk som har fått livene sine ødelagt av dette, sier Kalle Gjesvik. Han har i lengre tid studert avhengighet av chattegrupper på Internett.