POKÉMON GO: I USA har spillet fått stor suksess. Hør hva folk - og politiet - mener om spillet. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

Advarer mot Pokémon-spillet. Får full tilgang på personlige e-poster og dokumenter

Datatilsynet ber «Pokémon Go»-spillere være oppmerksomme.

(Dagbladet): Pokémon er tilbake, og det i form av mobilspillet «Pokémon Go». Spillet er foreløpig bare lansert i USA, Australia og New Zealand, men norske brukere kan også enkelt laste det ned likevel.

Spillet har blitt så populært i USA at det allerede er lastet ned på over fem prosent av alle Android-telefoner der, bare få dager etter laseringen 6. juli.

Det er dessuten ventet at spillet lanseres i Norge fortløpende. Skal du imidlertid kaste deg på bølgen, kan det være verdt å lese brukervilkårene først.

Hvis du logger inn med eksempelvis Google-kontoen din, gir du utvikleren tilgang til farlig mye data. Blant annet får de både lese- og skrivetilgang på mailen din, de kan lese Google-dokumentene dine og de får tilgang på ip-adressen din, ifølge Buzzfeed.

Datatilsynet, ved juridisk rådgiver Tobias Judin, er svært kritiske.

- Problematisk

Judin forteller til Dagbladet at han selv har lest vilkårene, og at det er noe ved dem som skurrer.

- IKKE KLARE NOK: Datatilsynet mener at spillet ikke har klare nok brukervilkår. Foto: REUTERS/Chris Helgren, NTB scanpix 
- IKKE KLARE NOK: Datatilsynet mener at spillet ikke har klare nok brukervilkår. Foto: REUTERS/Chris Helgren, NTB scanpix  Vis mer

- Det er problematisk. For å bruke tjenesten kan du velge å logge inn med enten en Google-, Facebook- eller Pokémon-konto. Bruker du de to første risikerer du å gi utviklerne mye informasjon fra kontoen din, forteller Judin.

Han mener at utvikleren Niantic kan hente inn direkte identifiserbar informasjon fra kontoene du har brukt under registreringen. Spesielt problematisk er det om du oppgir Google-kontoen din og bruker iPhone, der man automatisk gir tjenesten tilgang til hele kontoen din, inkludert e-post og dokumenter.

- Brukervilkårene er ikke klare nok, og selskapet er et populært hackermål. Dersom serverne skulle bli hacket, risikerer man at ens Google- og Facebook-informasjon kommer på avveier, selv om Google og Facebook sine servere er trygge. Det er ingen grunn til at spillet skal ha tilgang til din personlige informasjon, forteller den juridiske rådgiveren.

- FØLG MED: Politiet oppfordrer spillere til å følge med på trafikkbildet. I denne videoens demonstreres spillet. Video: Nintendo / Niantic Vis mer

Judin påpeker at han ikke har grunnlag for å si at dette kan være farlig, men at det ikke står klart opplyst hvordan selskapet skal bruke informasjonen de har hentet inn. Han sier at selskapet er lokalisert i USA, og at andre lover for behandling av informasjonen gjelder der.

- De sier de skal bruke det for å forbedre egne tjenester, hva nå enn det betyr. Det skjer ikke nødvendigvis anonymt. Som bruker har man ikke kontroll over dette, forteller han.

Selv om du sletter «Pokémon Go» fra telefonen din vil informasjonen du har gitt selskapet fortsatt være der, som også er et av aspektene Judin er kritisk til.

Selskapet Niantic har sendt ut en pressemelding, der de innrømmer at appen krever tilgang til for mye informasjon, men at de skal rette på dette i en ny oppdatering.

Politiet: - Følg med

Det er ikke bare brukervilkårene spillet i disse dager får oppmerksomhet for.

Spillet har også vært ansvarlig for en rekke skader. Blant annet er det meldt om ankelskader, ulykker i svingdører og kollisjoner med trær.

Spillet skal også ha ført til farlige situasjoner, som når figurer dukker opp på panseret på biler eller i veikryss.

I det australske Nordterritoriet har politiet bedt folk om å holde seg ute av politistasjonen, etter at flere har gått inn mens de spiller spillet.

Ifølge Slate har spillet også blitt brukt av ranere for å lure til seg ofre.

Politiet i Oslo, ved politioverbetjent Dag Harald Drevsjø ved forebyggende avsnitt på Manglerud politistasjon, forteller til Dagbladet at folk må passe på.

- Vi vil ikke advare om dette før vi selv har sett hva det medfører. Jeg kan derimot si at det er viktig at man følger med på trafikkbildet. Ikke vær for oppslukt i telefonen din. Det kan skape farer for både deg selv og andre, opplyser han.

Det er ikke klart når spillet lanseres hos App Store og Google Play i Norge. I et intervju med Business Insider forteller skaperne at de må vente med lanseringen i andre land, fordi systemet stadig overbelastes.