Advarer mot «Ringenes herre»

Kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen advarer norske foreldre. «Ringenes herre» har fått feil aldersgrense. - Den passer ikke for barn, sier Hansen, som nå tvinges til å slippe småunger inn til den voldelige storfilmen.

Ingeborg Moræus Hansen tvinges til å slippe 11-åringer inn for å se «Ringenes herre» - mot sin vilje.

- Jeg stusser over filmsensuren. Det må foreldre være klar over. Dette er en voksenfilm og passer ikke for barn, sier Moræus Hansen til Dagbladet.

Sterke effekter, mye vold, brutale scener og ny filmteknikk gjør den tre timer lange filmen til en voldsom affære i lyd og lys.

- Jeg har barnebarn som ikke kommer til å få slippe inn for å se filmen. Filmsensuren gir oss ikke lov til å stoppa andre barn som vil se filmen. Men foreldrene må selv ta ansvar, sier Moræus Hansen til Dagbladet

- Som film er den som en ny tid. Den er utrolig laget. Helt perfekt. Men som kvinne synes jeg den er for maskulin, mener Ingeborg Moræus Hansen.

Voldtatt

Musiker Anne Grete Preus slakter filmen fullstendig etter at hun hadde sett den sammen med Märtha Louise, Ari Behn og et fullsatt Colosseum kino i går kveld.

- En helt meningsløs film, sier Preus.

- Hvorfor?

- Det var masse lyd, humørløst og bråkete. Filmen hadde masse kamp og kjemping. Det er mulig jeg provoserer mange Tolkien-fans. Men jeg savner det som var mystisk. Jeg føler meg voldtatt av effekter og følger meg «absolutely cold». Jeg gledet meg på forhånd og var åpen for et eventyr. Men ble skuffet, sier hun.

Lage Fosheim i Universal Music deler ikke Preus' oppfatning av filmen:

- Jeg har lest bøkene ti ganger og synes ikke filmen ødelegger opplevelsen. Den er forbausende lik bøkene, mente Fosheim, før han i natt dro på premierefest sammen med blant andre Preus.

Fornøyd

Fotballagent Erik Solhr var også godt fornøyd med det han fikk se:

- Utmerket film med fantastiske effekter. Slutten kom imidlertid litt brått på. Sikkert fordi de skal lage oppfølgerfilmer.

Tidligere nobelkomiteleder Francis Sejersted var rystet etter lyd- og lyssjokket på lerretet.

- Interessant og voldsomt. Jeg trenger tid på å fordøye opplevelsen før jeg kan si hva jeg mener, smilte Sejerstad.

- En helt utrolig film. Jeg så Harry Potter-filmen fredag kveld. Ringenes Herre slår Potter 100 ganger. Filmen gir deg skikkelig tro på menneskeheten. Den handler om lidelse, kjemping og vennskap. En praktfull film, mener Cato Zahl Pedersen.

<B>VOKSENFILM:</B> «Ringenes herre» passer ikke for barn, advarer kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen.