«Utøya 22. juli»

Advarer mot sin egen Utøya-film: - Folk må tenke seg grundig om før de ser den

Regissør Erik Poppe letter på sløret om sitt neste prosjekt. Han tror filmen vil gjøre sterkt inntrykk på publikum.

PUBLIKUM REAGERER: Flere som har sett Erik Poppes kommende film, «Utøya 22. juli», har reagert fysisk, sier han til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PUBLIKUM REAGERER: Flere som har sett Erik Poppes kommende film, «Utøya 22. juli», har reagert fysisk, sier han til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regissør Erik Poppe viste pressen et kort klipp fra sin kommende film, «Utøya 22. juli» (se faktaboks) i kinosalen til Kunstnernes Hus i Oslo onsdag ettermiddag. Etterpå var det dørgende stille.

Graden av innlevelse og realisme i filmen kan bare beskrives som vond og rystende.

- Må tenke seg om

Poppe forteller til Dagbladet at etterlatte, pårørende og andre involverte har fått se filmen. Flere har kjent en lettelse, hevder han, over at historien fortelles så nært og intenst, men regissøren advarer samtidig om at den ikke er for alle.

- Jeg har vist filmen for ungdommen som var på Utøya, og involverte etterforskere i politiet, og flere reagerer fysisk og får vondt. De som tror at filmopplevelsen kan bli for sterk, må tenke seg grundig om før de ser den, sier Poppe.

- Vi må ikke glemme, derfor trenger vi filmer og bøker om 22. juli. Tier vi for Breiviks skyld, har vi tapt, fortsetter filmskaperen.

SAMMENSVEISET GJENG: Regissør Eirik Poppe, Andrea Berntzen, Elli Müller Osborne, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Ada Otilde Eide, Karoline Schau, Solveig Birkeland, Sorosh Sadat, Torkel Dommersnes, Daniel Sang Tran, Tamanna Agnihotri, Ingeborg Enes Kjevik, Jenny Svennevig, Mariann Gjerdsbakk og Magnus Moen. Skuespillerne fikk oppfølging av psykolog under innspillingen. De beskriver opplevelsen som fin, men tøff. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SAMMENSVEISET GJENG: Regissør Eirik Poppe, Andrea Berntzen, Elli Müller Osborne, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Ada Otilde Eide, Karoline Schau, Solveig Birkeland, Sorosh Sadat, Torkel Dommersnes, Daniel Sang Tran, Tamanna Agnihotri, Ingeborg Enes Kjevik, Jenny Svennevig, Mariann Gjerdsbakk og Magnus Moen. Skuespillerne fikk oppfølging av psykolog under innspillingen. De beskriver opplevelsen som fin, men tøff. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Brutalt realistisk

Filmens handling starter 14 minutter før massedrapsmannen Anders Behring Breivik starter angrepet på Utøya. I sekundene før skrikene, dødsfrykten og kaoset setter inn, spiser ungdommene pølser og tuller med hverandre, slik ungdommer skal. Idyllen brytes tvert av korte, fjerne smell.

Skuddene, skrikene og dødsangsten som skildres i løpet av de få minuttene vist onsdag, gir publikum et brutalt innblikk i grusomhetene på Utøya. Skuespillerensemblet består utelukkende av ukjente ansikter.

«Utøya 22. Juli»:

  • Norsk spillefilm av regissør Erik Poppe.
  • Produsert av Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae.
  • Manus: Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache Wiig.
  • Skuespillere: Andrea Berntzen, Elli Müller Osborne, Jenny Svennevig, Aleksander Holmen, Ingeborg Enes, Sorosh Sadat, Brede Fristad, Ada Eide mfl.
  • Følger en gruppe ungdommer under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.
  • Konkurrerer om Gullbjørnen under Filmfestivalen i Berlin neste uke.
  • Premiere: 9. mars.

Minutt for minutt

Man følger 18-åringen Kaja, spilt av Andrea Berntzen, og hennes kamp for å finne søsteren. Gjennom Kaja blir man først kjent med en gjeng ungdommer og sommerleiridyllen innad i AUF.

- Historien brytes opp når skuddene høres. De første smellene setter i gang de neste 72 minuttene hvor man følger angrepet minutt for minutt, slik ungdommene opplevde, sier Poppe.

Hovedrolleinnehaver Berntzen er nå 19 år. I 2011 var hun 12. Prosjektet har endret synet hennes på 22. juli.

- Jeg er nå like gammel som mange av dem som var på Utøya var. Jeg går på folkehøgskole, og har alle muligheter foran meg. Det har gjort veldig inntrykk på meg å skjønne hvordan ungdom som meg fratas mulighetene til å leve, og muligheten til en framtid, forteller hun.

- Ta historien tilbake

Fiksjonsfilmen er tatt opp med bevegende følgekamera, skutt i en takning, et av de mest intense fortellergrepene, for både publikum og skuespillere, filmkunst har å by på.

Ifølge Poppe bygger prosjektet på hans ønske om å fjerne oppmerksomhet fra Breivik. Etiske vurderinger og den tette kontakten med etterlatte og pårørende gjennom hele prosjektet har vært det mest utfordrende, sier han.

- Vi har mistet fokuset på opplevelsen til dem som var der ute. Hvem var ofrene? Hva og hvem handler 22. juli om, og hvem må man ikke glemme? Det er vesentlig å vekke vårt kollektive minne, og ta Utøya-historien tilbake til dem som har eierskap til den: De drepte, overlevende, pårørende, familie og etterlatte. Derfor skaper vi et så virkelighetsnært bilde som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer