DYR OPPLEVELSE: Noen betaler det mangeldobbelte av pålydende billettpris for å få billetter til arrangementer som Øya-festivalen. Forbrukerombudet advarer om at folk kan ende med slank lommebok og katta i sekken om de ikke er forsiktige. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DYR OPPLEVELSE: Noen betaler det mangeldobbelte av pålydende billettpris for å få billetter til arrangementer som Øya-festivalen. Forbrukerombudet advarer om at folk kan ende med slank lommebok og katta i sekken om de ikke er forsiktige. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Advarer mot svartebørssalg

- Vi kan ikke hjelpe folk, sier festivalene.

(Dagbladet): I løpet av sommeren blir festivalbilletter videresolgt for store summer, både via sosiale medier og andre nettsteder.

Nå advarer Forbrukerombudet mot å blakke seg på billetter man ikke vet er ekte vare. 

- Vi forventer at svartebørssalget tar seg kraftig opp nå som festival etter festival starter opp, sier Frode Elton Haug, som er juridisk direktør i Forbrukerombudet.

Han advarer særlig kjøpere av billetter til arrangementer som er rettet inn mot unge.

- I fjor var det for eksempel helt vilt i forbindelse med Bieber-konstertene. Utover det er det åpenbart arrangementene som blir fortest utsolgt og hvor det er størst rift om billettene, sier Haug.

- Fortsetter Det er mulig å finne norske billetter til mange ganger pålydende pris på flere nettsider, trass i at salgene på siden er i strid med norsk lovgivning.

Et av nettstedene Forbrukerombudet har henvendt seg til, er Viagogo.

- Vi har pekt på den norske svartebørslovgivningen som kom i 2007. Deres respons er at så lenge de følger britisk lov, er det lite vi kan gjøre. Nå har de også skiftet adresse til Sveits, som er utenfor EU.

Men faren for å kjøpe noe som ikke er en ekte billett gjennom en slik kanal er neppe tilstede, sier han. 

- Vi har ingen indikasjoner på det. Det vi har fått klager på er at folk kjøper voldsomt overprisete billetter.

Viagogo har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Da Dagbladet skrev om siden forrige gang, svarte de at de holdt seg innenfor alle eksisterende lover.

- Viagogo er en online billettside som gjør det mulig for folk å kjøpe og selge billetter i et trygt og sikkert miljø. Viagogo har hele Europa som marked, og tilbyr billetter til arrangement i over 25 land. Prisen på billettene settes av selgeren, ikke av Viagogo. Som den ledende markedsplassen for billettsalg i Europa, opererer vi innenfor alle gjeldende lover, skrev talsmann Edward Parkinson i en e-post.

- Vi må avvise - Vi solgte ut festivalpassene våre på vårparten og ser at det virkelig har blusset opp de siste ukene. Det er ingen tvil om at det omsettes en god del billetter for både to og tre ganger utsalgspris på Internett. Det er forferdelig kjedelig for oss som arrangør, og ikke minst for forbrukeren, sier Christoffer Rød, festivalsjef på Slottsfjellfestivalen.

Han advarer om at det er lite festivalen kan gjøre om folk har kjøpt katta i sekken. 

- Det skjer at folk kommer med opp-kopierte billetter de har kjøpt, og hvor noen andre allerede er sjekket inn på samme billett. Da har ikke vi mulighet til å gjøre noe annet enn å avvise personen, sier Rød.

- Salget er mer skjult
- Vi har ingen mulighet til å sjekke om billettene er gyldig før folk kommer og sjekker inn på festivalen, sier Jonas Prangerød, som er pressesjef på Øyafestivalen. Han sier at festivalen har forsøkt å bekjempe videresalg til høye priser fra før Norge fikk svartebørslovgivning på plass.

-  Tidligere var svartebørssalget ganske åpent, nå er det litt mer skjult, sier Prangerød, som sier at det for eksempel er vanlig å finne billetter ut for salg på Finn.no som gir seg ut for å være utsalgspris selv om de er økte.

Øya har i likhet med Slottsfjell pleid å legge ut et lite antall dagspass for salg samme dag. Prangerød sier at de ikke har tatt beslutningen om hvorvidt de skal gjøre det i  år ennå.

- Forbudet gjelder privatpersoner også - Det viktigste rådet er egentlig å være fornuftig, prøve å få kjøpt billetter som omsettes for ordinær pris og unngå å føre over penger på forskudd, sier Haug. 

- Hva med folk som sitter med en billett til overs, og vil selge den?

- Selg den på vanlig måte og selg den til ordinær pris. Forbudet mot å selge til høyere pris enn pålydende er først og fremst ment å ramme de som driver business rundt det, men den gjelder også for privatpersoner, sier Haug.