STORE ØDELEGGELSER: Ruta på Raymond Johansens kontor på Youngstorget ble knust under terrorangrepet 22.juli. Selv var han bortreist under angrepene. Nå er Arbeiderpartiets partisekretær er nå opptatt av at mediene trår varsomt i sin fremtidige terrordekning. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet.
STORE ØDELEGGELSER: Ruta på Raymond Johansens kontor på Youngstorget ble knust under terrorangrepet 22.juli. Selv var han bortreist under angrepene. Nå er Arbeiderpartiets partisekretær er nå opptatt av at mediene trår varsomt i sin fremtidige terrordekning. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet.Vis mer

Advarer mot terroristintervju

- Det blir bare en pikant måte å selge aviser på, mener Raymond Johansen, partisekretær i Ap.

(Dagbladet): Diskusjonen om hvorvidt man bør intervjue Anders Behring Breivik er i gang, og Presse-Norge er delt. Dagbladets redaktør utelukker ingenting, NRKs direktør avviser et slikt intervju konsekvent. Arbeiderpartiets partisekretær er klokkerklar:

- Et slikt intervju må aldri skje. Gjerningsmannen har ingen rett til å komme ut med sine meninger på en slik måte. Det han står for er helt avskyelig, sier Raymond Johansen

- Motargumentet er å la ham snakke for så å motbevise Behring Breiviks meninger og legge ideologien hans død?

- Jeg har ingen tro på trykkokerteorien. Hatefulle ytringer bidrar til å legitimere hatefulle holdninger. Det vil bare være en pikant måte å selge aviser på.

Store utfordringer Johansen beskriver medienes dekning av terroren som stort sett skikkelig og respektfull.

- Tiden foran oss blir også krevende. Angrepene skjedde for kort tid siden. Livet går videre for de fleste, men ikke alle føler det slik, sier Johansen.

Etterlyser mediekritikk Partisekretæren ser flere presseetiske utfordringer fremover.

- Rettssaken blir svært krevende. Faren er til stede for at gjerningsmannen får det talerøret han ønsker og at enkelte vil finne mening i det han står for.

Han er tydelig på at hensynet til de pårørende bør veie tyngst.

- Mange gruer seg til tiden framover. Det er mange som skal feire jul og skulle feiret bursdag uten hovedpersonen til stede.

Raymond Johansen er opptatt av at pressen nå må evaluere sin rolle og sin håndtering av saken.

- Mediene er ikke kjent for å være selvkritiske, de kritiserer sjelden seg selv eller hverandre. Pressen bør være mye tøffere mot hverandre. Det hadde vært forfriskende, sier Johansen.

FRYKT: - Mange av ofrenes store frykt er å se Anders Behring Breivik på et tv-intervju.-Et slikt intervju må aldri skje. Han har ingen rett til å formidle sine meninger på en slik måte, mener Raymond Johansen. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet.
FRYKT: - Mange av ofrenes store frykt er å se Anders Behring Breivik på et tv-intervju.-Et slikt intervju må aldri skje. Han har ingen rett til å formidle sine meninger på en slik måte, mener Raymond Johansen. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet. Vis mer