«Squid Game» på Netflix

Advarer mot TikTok-trend

Flere barn har kommet til skade etter en «Squid Game»-trend har gått viralt på TikTok.

ADVARER: Kirurger og forening advarer mot denne Tiktok-trenden etter økning i skader. Video: Tiktok / Netflix. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Netflix-serien «Squid Game» har blitt en stor suksess siden lanseringen i september. Den er Netflix' mest sette serie noensinne, og har vært på topplistene i Norge i flere uker. I oktober var serien verdsatt til 7,5 milliarder kroner.

Det har også ført til at serien har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier. På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 53 milliarder ganger.

Brannskader

En trend fra serien har nå fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, og medført brannskader blant flere.

I serien er det en utfordring deltakerne skal gjennomføre, der de skal forsøke å knekke biter av en honningkake til det bare er et lite stykke igjen i midten.

Utfordringen har nå flyttet seg over til TikTok under hashtagen #Honeycomb. Så langt har trenden over 1,1 milliarder visninger på TikTok.

At trenden har flyttet seg til TikTok har også ført med seg flere skader. Den britiske brannskadeforeningen, British Burn Association, rapporterer om at flere barn har fått brannskader etter at trenden fikk fotfeste på TikTok. Det melder blant annet BBC.

Grunnen til at brannskadene oppstår er at for å lage honningkaka, så kreves det at man smelter sukker ved svært høy temperatur. For å smelte sukker kreves det en temperatur på over 150 grader.

- Veldig bekymret

@repnicktv We made the worlds largest honeycomb squid game cookie😱😳... Who wants to see if we’d survive? #content #viral #repnicktvrapplaylist #houseonthemove #repnicktv ♬ Squid Game - Green Light Red Light - Yovinca Prafika

British Burn Associations kommer nå med en advarsel, og sier de ser en økning i brannskader, som følge av trenden.

- Mange krever operasjoner for å behandle, skriver foreningen.

En annen som også er bekymret er kirurg Oliver Sawyer ved Birmingham Children's Hospital.

- Vi er veldig bekymret etter å ha sett mange barn med veldig dype hudskader, som følge av forbrenning i sammenheng med denne trenden på sosiale medier, sier Sawyer til BBC.

KRITISERES: Servitører i den amerikanske restaurantkjeden Hooters kritiserer dette. Video: Tiktok. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Uheldig

Kommunikasjonssjef i Oslo Brann- og redningsetat, Sigurd Dalen, sier de ikke kan uttale seg konkret om saken, men sier at på generelt grunnlag er trender som potensielt kan skape brann og personskade uheldig.

- Hva kan konsekvensene bli ved å brenne seg på sukker?

- Konsekvensen er åpenbart brannskader i større eller mindre omfang, slik informasjonen dere henviser til konstaterer. Enhver brann på komfyren har samtidig et potensial til å kunne utvikle seg til en boligbrann, sier Dalen til Dagbladet.

Dalen sier videre at de er opptatt av at all form for matlaging ved komfyr skjer på en forsvarlig måte.

- Barn bør som hovedregel være under tilsyn av en voksen hvis komfyren skal benyttes, uansett hva det er som skal tilberedes.

Nestleder i British Burn Associations, Kaydan Shokrollahi frykter skadene bare er toppen av isfjellet.

- Problemet er at kokepunktet for sukker er over 150 grader, og all kontakt med sirupen skaper veldig dype brannsår, da det setter seg fast på huden, sier Shokrollahi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer