Publica Bok

Advarer mot useriøse forlag: - Jeg føler meg lurt

Line Møllerop (31) ble tilbudt å kjøpe egne bøker i stedet for royalties. Forfatterforening forteller om mange henvendelser fra fortvilte forfattere.

VARSLER: Line Møllerop opplevde at hun ble ført bak lyset av forlaget Publica Bok. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
VARSLER: Line Møllerop opplevde at hun ble ført bak lyset av forlaget Publica Bok. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sier Line Møllerop (31) fra Stavanger. Hun snakker om dagen da hun fikk bokkontrakt med forlaget Publica Bok i februar i fjor. Bak forlaget står forlegger Tom Gaudland (45).

Møllerop er en av mange nordmenn som drømmer om å bli forfatter. Men nå er gleden over bokkontrakten borte.

GA UT BOK: Line Møllerop vil advare andre forfattere. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
GA UT BOK: Line Møllerop vil advare andre forfattere. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg føler meg lurt, sier hun.

Hun sier at kontrakten, som ble presentert som en såkalt normalkontrakt, ikke var det.

Og nå er selskapet, som i mellomtiden har skiftet navn til Bokedia, gått konkurs. Møllerop står igjen uten de royalty-inntektene hun skulle hatt.

Taran Bjørnstad, leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), advarer mot det hun omtaler som useriøse forlag, som utgir seg for å tilby normalkontrakter.

- Vi får en jevn strøm av henvendelser fra fortvilte forfattere, sier Bjørnstad.

- Med lua i hånda

Møllerop sier at hun ikke fikk den redaksjonelle hjelpen som hun var lovet med barne- og ungdomsboka «Sagaen om Ragnarok».

- Jeg sto med lua i hånda uten å få noen tilbakemeldinger, og fikk en dårlig følelse, sier Møllerop, som til daglig er leder for Madla frivilligsentral.

Men aller mest reagerer hun på at forlaget skal ha omtalt kontrakten som en normalkontrakt.

En normalkontrakt er en standarisert kontrakt som er utformet av Forleggerforeningen og forfatterforeningene, som er en viktig del av det norske boksystemet. Møllerops avtale er referert til som «normalkontrakt» i kontraktteksten.

Men advokat Hans Marius Graasvold i Advokatene Graasvold & Stenvaag sier at den avviker på «vesentlige punkter». Han reagerer spesielt på at forfatteren må selge minst 125 eksemplarer av boka si.

Publica Bok

  • Forlag startet i 2006. Endret navn til Bokedia i desember 2017. Konkurs 27. april 2018.
  • Eid av Tom Gaudland, som også eide forlaget CF Informasjon (tidligere Commentum).

Forfatteren får heller ikke et minstehonorar, slik normalkontrakten krever.

- Jeg har sett mange avtaler som dette, hvor forfatteren selv skal kjøpe opp opplag. Det er avtaler som jeg sterkt fraråder, sier Graasvold, som bistår NBU og andre opphavsrettsorganisasjoner.

Tom Gaudland sier at ordet «normalkontrakt» var tatt i Publicas kontrakter ved en feiltagelse, og han avviser påstander om at han skal ha ført forfattere bak lyset - se svar nederst i saken.

- Advarte mot Publica

Alle forlag i Forleggerforeningen plikter å følge normalkontrakten, hvis forfatteren er medlem av NBU, Den norske Forfatterforening eller Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Men de aller fleste forlag tilbyr normalkontrakt selv om forfatteren ikke er medlem av en forfatterforening, ifølge Taran Bjørnstad.

MED KONTRAKTEN: Line Møllerop. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
MED KONTRAKTEN: Line Møllerop. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er å føre folk bak lyset å legge frem noe som fremstår som en normalkontrakt, men som ikke er det, særlig hvis du kjenner til normalkontrakten, sier Bjørnstad.

Bjørn Ingvaldsen ledet NBU fra 2011 til 2017, og sier at kritikken fra Møllerop føyer seg inn i et større bilde.

- Som NBU-leder har jeg advart forfattere mot å inngå avtaler med Publica, fordi de ikke kunne forvente å få pengene sine, og fordi det har vært uryddige forhold, sier Ingvaldsen.

Han forteller at forfattere har fortalt at de fikk noe de trodde var normalkontrakt, men som ikke var det.

- I ett tilfelle måtte vi bruke advokat for at forfatteren skulle få pengene sine, sier Ingvaldsen.

Gikk konkurs

Møllerop sier hun solgte over 200 bøker selv, men ikke fikk royalties-inntektene.

Istedet ble forfatteren i mars tilbudt å kjøpe sine egne bøker til rabattert pris som kompensasjon, viser mailutveksling.

I april begjærte eierne av selskapet Bokedia, tidligere Publica, oppbud. Møllerop har meldt inn et krav på 12 808 kroner til konkursboet.

Forfatter Frøydis Finstad Gundersen (50) fra Hamar har også meldt inn et krav på 7 606 kroner til boet.

- Jeg føler meg ført bak lyset. Det er en bitter erfaring, sier Finstad Gundersen.

Også hun måtte ifølge kontrakten selge minimum 125 bøker selv. Samtidig opplevde hun at hun selv måtte ta hovedansvar for redigering, språkvask og klargjøring av manus frem til trykking, noe forlaget skal ha lovet å gjøre.

Boka «Avsporet» kom høsten 2016. Men noen royalties fikk hun ikke utbetalt, viser mailutveksling med forlaget. Istedet fikk hun tilbud om å kjøpe sine egne bøker, til en rabattert pris. Det ønsket hun ikke.

- Til slutt fikk jeg en kasse med hundre bøker i posten, sier Finstad Gundersen.

RASENDE: Harald Eia ble rasende da han leste i datteras KRLE-bok. - Den er så dårlig skrevet, at jeg ikke har opplevd makan, sier Eia i «Mandagsklubben» på TVNorge. Video: TVNorge Vis mer

Fortsatt Publica

Nå drives Publica som et såkalt imprint under selskapet Forlagshuset Vest, som eies med 50 prosent av Tom Gaudland.

Et imprint er et merkenavn som forlag bruker til bestemte utgivelser. Møllerop reagerer på navneendringen fire måneder før konkursen.

- Det virker som om en måte å bli kvitt gjelden sin på, og så starter de på ny, sier Møllerop.

Advokat Carianne Holstein Bull, bostyrer i konkursboet, er opplyst om at eierne driver videre i nytt selskap hvor navnet Publica blir benyttet som imprint, men har foreløpig ikke sett nærmere på det.

- Det viktigste for oss er at det ikke har vært noen overføring av aktiva til et nytt selskap, og det har vi per i dag ingen grunn til å tro, sier Bull.

Line Møllerop har nå skrevet en intensjonsavtale om sakprosabok med et annet forlag.

- Det er veldig synd at slikt skjer, men det kommer ikke til å drepe drømmen min, sier hun.

Avviser påstander

Tom Gaudland skriver i en e-post at forlaget brukte normalkontrakten som utgangspunkt for sin kontrakt, og ved en feiltagelse ikke fjernet ordet «normalkontrakt». Det ble fjernet straks forlaget oppdaget feilen, skriver Gaudland.

- Bruken av ordet «normalkontrakt» skyldes ren uvitenhet fra forlagets side, og kan ikke betegnes som annet enn en flau, utilsiktet fadese, sier Gaudland.

Han sier at kontraktsvilkårene er forskjellige fra forfatter til forfatter, men mener at ingen av punktene i kontraktene kan betegnes som urimelige.

Han viser til at bare en av 800 inngåtte kontrakter skal ha endt i tvistesak.

- Tvistesaken gjaldt tolkning av avtaleteksten. Da er det naturlig å få en juridisk avklaring, sier han.

Han sier også at de aller fleste forfatterne på Publica var fornøyde med den redaksjonelle oppfølgingen.

- Graden av oppfølging avhenger i stor grad av hvordan kjemien er mellom redaktør og forfatter. I de aller fleste tilfeller går det bra, mens det i noen få tilfeller skjærer seg, sier Gaudland.

- Urimelig

Forleggeren sier videre at de prøvde å skjerme forfatterne fra konsekvensene av konkursen, og holdt dem orientert.

- Vi kom dessverre ikke i mål. 11 forfattere har meldt inn krav på totalt 66.000 kroner i boet, sier Gaudland og påpeker at Møllerop og Finstad Gundersen takket nei til å ta ut oppgjør «i naturalia».

Han mener at Møllerops påstand om at Publica skiftet navn til Bokedia fire måneder før konkursen for å starte på ny uten gjeld, faller på sin egen urimelighet.

- Konseptet til Publica Bok AS fungerer ikke, selskapet tjener ikke penger. Hvorfor skal man da drive det samme konseptet i et nytt selskap? Ordet «Publica» er brukt i det nye navnet, men der stopper likheten, sier Gaudland, som sier at det er ny logo, nettadresse, postadresse og et nytt forretningskonsept.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer