Advarer mot voldsspill

I fjor skapte det voldelige spillet «Grand Theft Auto 3» politisk rabalder. Oppfølgeren «Grand Theft Auto: Vice City» er enda råere.

Blodet spruter, og folk trygler om nåde.

- Dette spillet ville jeg ikke gitt til noen under 18 år, sier Karita Bekkemellem Orheim (Ap).

Dagbladet tok med stortingsrepresentanten og småbarnsmoren til spillbutikken Spider-Man i Oslo. Der fikk hun se Stig Kristoffersen, country manager for Norge hos importøren K.E Media, rase rundt som spillets hovedperson Tommy Vercetti blant billige damer, kokain, mafiamedlemmer og raske biler i Vice City.

Moralsk pekefinger

PlayStation2-spillet «Grand Theft Auto: Vice City» blir hyllet av kritikerne og spillerne. Siden lanseringen 8. november er over 30000 eksemplarer blitt sendt ut til butikkene. Restordren er på over 20000. Også Karita Bekkemellem Orheims familie har en PlayStation2. Den er okkupert av sønnen og mannen flere timer daglig. Men der går det stort sett i bil- og fotballspill.

- Hva vil du si til foreldre med barn som ønsker seg dette spillet til jul?

- Jeg ville i hvert fall ikke gitt spillet til min sønn på ni. Det er mitt ansvar som politiker å gi et svar til foreldre med barn som utsettes for vold. Og dette spillet er ikke noe for barn.

- Vil du gå inn for en lovbestemt aldersgrense?

- I ytterste konsekvens må vi få reguleringer for salg av slike voldelige spill. Man skal være forsiktig med å vifte med den moralske pekefingeren, men hva med de barna som ikke klarer å sortere disse kraftige inntrykkene? spør Bekkemellem Orheim. Samtidig understreker hun at det er foreldrene som har ansvaret for hva mindreårige utsetter seg for.

Tradisjonelle kjønnsroller

Stig Kristoffersen lar bilen hoppe flere titalls meter. Det gir ham «insane stunt bonus». Så viser han hvor voldelig spillet kan være ved å slå i hjel tilfeldig forbipasserende og å skyte politifolk.

- Jeg har sett filmklipp som er verre, men hardheten og tøffheten i spillet slår meg. Og så presenterer det et veldig tradisjonelt bilde av kjønnsrollene, sier Bekkemellem Orheim.

Daglig leder Joakim Solem i Spider-Man forteller at spillet er svært populært blant kundene. Men de aller fleste kjøperne er fra 22 år og oppover. Ifølge Solem virker de yngste kundene mer opptatt av andre typer spill.

- Likevel vil jeg ha et lovverk for spill som «Grand Theft Auto: Vice City». Vi er veldig bevisste på ikke å selge spillet til personer under 18 år, sier Solem.Her er Dagbladets anmeldelse

SPILL: Joakim Solem i spillbutikken Spider-Man forklarer Karita Bekkemellem Orheim hvordan hun skal spille «Grand Theft Auto: Vice City». Politikeren advarer foreldre mot å gi barna det ultravoldelige spillet til jul.