Advarer unge artister

Selv om Hanah (19) har dårlige erfaringer med platebransjen, er hun nå klar med sin andre plate.

 • Les anmeldelsen

  I løpet av sine få år som plateartist har Hanah opplevd mer enn de fleste gjør i løpet av en hel karriere. Nå ønsker hun at andre unge artister skal ta lærdom av hennes tabber.

  Allerede som 16-åring hadde Hanah stor suksess med hitlåta «Hollywood Lie», og flere store plateselskaper var interessert i henne. Hanah ble spådd en stor karriere som musiker i løpet av kort tid, men slik gikk det ikke.

  -  Jeg var veldig deppa da det sto på som verst, sier hun.

  Tapte rettssak


  Problemene startet da Hanah i 2001 havnet i en konflikt med plateselskapet sitt EMG. De ønsket å slippe debutalbumet hennes «Myself», på tross av at hun ikke mente plata var ferdig. Partene havnet i rettssak, og Hanah trakk det korteste strået. Uten å kunne gjøre noe, måtte Hanah finne seg i at albumet ble lansert uferdig.

  -  Det var veldig rart å se albumet i butikken. Jeg hadde trodd at platedebuten var noe som skulle bli morsomt, isteden ble det bare trist, sier hun.

  Lite selskap


  I dag jobber Hanah med et uavhengig plateselskap. Hun har lært mye av sine dårlige erfaringer, og ønsker å advare andre unge artister mot å tro ukritisk på store ord og kontrakter med liten skrift.

  -  Det kan være lurt å begynne i det små, og heller bygge seg opp. Det er sjelden at de som lover gull og grønne skoger kan holde løftene sine likevel, sier hun.

  -  Men på et lite plateselskap blir man prioritert, og ikke minst beholder man mye av kontrollen selv. Det er viktig, sier Hanah.

HAR KONTROLLEN: Plateaktuelle Hanah mener at hun har fått bestemme en god del selv rundt sin plate nummer to, «Monkey Forest».