Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Advares mot farlig «musikermedisin»

Klassiske musikere misbruker den livsfarlige hjertemedisinen betablokkere, som blir regnet som doping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommersola presser temperaturen opp i 30 varmegrader, men Tine Thing Helseth (18) og Bjarte Riseng (26), studenter ved Barratt Dues musikkinstitutt i hovedstaden, må være inne for å øve.

I mai kom Tine Thing Helseth på andreplass i Eurovisjonens prestisjefylte konkurranse for unge klassiske musikere i Wien. Fem timer hver dag må til for dem som vil bli toppmusikere.


Klassiske musikere møter knallharde krav om presisjon og nøyaktighet. En undersøkelse viser at 75 prosent av studentene ved Norges musikkhøgskole sliter med prestasjonsangst.

- Angsten for å drite seg ut blir verre jo bedre du blir. Det er ikke uvanlig at folk kaster opp foran prøvespill, sier Riseng.

Doper seg

Midt på 80-tallet gjorde musikerpsykolog Knut Olseng en undersøkelse som viste at sju prosent av norske klassiske musikere misbrukte hjertemedisinen betablokkere. I visse kretser var tallet så høyt som 50 prosent.

Nyere undersøkelser finnes ikke, men Olseng mener misbruket er verre i dag. - Det er logisk. Kravene til perfeksjonisme er blitt mye strengere og konkurransen om de få jobbene i orkestrene er mye hardere, blant annet fordi musikermarkedet er blitt internasjonalisert, sier psykologen som arbeider ved Norges musikkhøgskole.

På anti-dopinglista

 TAR AVSTAND: Tine Thing Helseth (18) og Bjarte Riseng (26) velger andre metoder mot prestasjonsangsten enn betablokkere. De vil aldri selv forsøke betablokkere. Foto: Torbjørn Grønning
TAR AVSTAND: Tine Thing Helseth (18) og Bjarte Riseng (26) velger andre metoder mot prestasjonsangsten enn betablokkere. De vil aldri selv forsøke betablokkere. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Blodtrykksdempende betablokkere senker pulsen og demper skjelving. Den verdensberømte norske cellisten Truls Mørk (45) innrømmer overfor Dagbladet at han har brukt hjertemedisinen.

- Jeg har brukt betablokkere spesielt når jeg skal spille stykker der jeg må være veldig avslappet og som krever god finmotorikk. Det tar ikke bort nervøsiteten, men demper virkningene av den, sier Mørk

Preparatet står på idrettens internasjonale anti-dopingliste. Musikklivet har ikke noe tilsvarende liste, men Knut Olseng advarer sterkt mot dopingen blant klassiske musikere.

- Bruk av betablokkere kan være svært farlig. En undersøkelse fra USA vise at 13 musikere døde hvert år mellom 1980 og 1990 som følge av misbruk av betablokkere, sier han. Hjertespesialist og avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk bekrefter at uriktig bruk av betablokkere kan være livsfarlig.

- Personer som har astma eller har tendens til unormalt langsom puls kan få livsfarlige bivirkninger, sier han.

- Ikke juks

Musikerpsykolog Knut Olseng mener også det er sterke etiske grunner til å advare mot betablokkere.

- Du skaffer deg et konkurransefortrinn på prøvespill og i musikkonkurranser ved å øke prestasjonsevnen din på en kunstig måte. Å bruke dette preparatet er kort og godt juks, sier Olseng.

Truls Mørk sier han ikke behøver å bruke betablokkere lenger.

- Er det ikke juks å ty til betablokkere?

- Er det juks at noen har bedre psyke enn andre? Jeg ser på dette som en måte å få til en bedre tolkning av musikken. Nervøsiteten ødelegger noe av det jeg vil få fram, sier Mørk.

- Tragisk

Henning Kraggerud mener misbruket av betablokkere er et symptom på at perfeksjonismen er i ferd med å drepe den klassiske musikken.

Fiolinsolisten har aldri selv forsøkt betablokkere, men er kjent med misbruket blant klassiske musikere. Han mener dopingen er tragisk.

- Å spille musikk handler ikke om å gjøre det perfekt ut til fingerspissende, men om å få fram et musikalsk budskap og skape opplevelser for publikum. Her går utviklingen den gale veien, sier Henning Kraggerud (33).

- Jeg ser ikke perfeksjon som noe negativt. Det ligger i sakens natur å søke etter det mest fullkomne. Det samme gjelder jo i idrettsverden, parerer cellisten Truls Mørk som har brukt betablokkere.

Trompetisten Ole Edvard Antonsen synes det er for lettvint å ty til dop foran konserter.

- Jeg vil ikke være dømmende, men ville aldri ha anbefalt kolleger eller elever å bruke betablokkere. Det er bedre å gå skikkelig på trynet. I det lange løp er det ikke noe annet enn gode forberedelser, fokus og erfaring som hjelper mot prestasjonsangst, sier han.

FORSVARER: Cellisten Truls Mørk har brukt betablokkere.