Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronavirus-vaksine

Advarslene ble blankt avvist

Helsemyndighetene må lære av skaden svineinfluensa-vaksinen påførte barn og unge.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensaen i 2009 skapte problemer for unge og barn som utviklet alvorlige bivirkninger som narkolepsi/katapleksi.

Norsk pasientskadeerstatning har så langt betalt 365,3 millioner kroner i erstatning til 154 av i alt 825 personer (flest barn og unge) som i løpet av de siste 11 år har søkt om erstatning for vaksinasjonsskader.

Men de fleste søknader, 617, får avslag - og noen venter fremdeles. Langtids vaksinasjonsskader kan være vanskelige å bevise og erstatte, men er svært alvorlige for dem som blir rammet!

Allerede i oktober 2009, før Pandemrix-vaksinen var tilgjengelig i Norge, ble helsemyndighetene advart mot vaksinen fordi den hadde uheldig sammensetning og inneholdt adjuvans og kvikksølv i multidosebeholdere.

Dessuten var svineinfluensaen ikke livstruende for befolkningen som helhet og var på retur. Pandemrix var dårlig utprøvd og derfor bare betinget godkjent av det medisinske kontrollorganet i EU; European Medicines Agency (EMEA).

EMEA hadde autorisert Pandemrix under «exceptional circumstances», ettersom det per 5. oktober 2009 ikke var mulig å få full informasjon om vaksinen! Den var ikke testet mot gravide, barn og unge voksne, hadde liten beskyttende effekt (bare 60 prosent fikk spesifikke antistoffer) og en av ti fikk bivirkninger.

For å spare på virusvaksinedosen var det i Pandemrix tilsatt et adjuvans: skvalen som er et immunogent, ikke helt definert fettmiddel fra haifinne.

Skvalen har vært knyttet til en rekke uheldige immunologiske reaksjoner (eks. «Golfkrigsyndromet») og var av den grunn ikke tillatt i USA og heller ikke i det tyske forsvaret. Også Sveits avslo bruk av Pandemrix til barn, eldre og gravide. I tillegg var vaksinen tilsatt kvikksølv (flerdosebeholdere) som heller ikke skal benyttes i norske vaksiner.

Likevel ble Pandemrix valgt fremfor EMEA-godkjente vaksiner som Celvapan som ikke inneholdt tilsettingsstoffer og var i endosebeholdere. Advarsler om Pandemrix-vaksinen ble blankt avist av helsemyndighetene som hadde bundet seg økonomisk til vaksineprodusenten på forhånd og hadde vurdert Celvapan som muligens for dyrt.

Alle innvendinger ble imøtegått av Folkehelseinstituttet. Myndighetene gikk inn for Pandemrix, men åpnet etter hvert for begrenset innkjøp av Celvapan til gravide og andre utsatte personer i desember 2009.

I Norge ble i alt 2,2 millioner, derav ca. 470 000 barn, vaksinert med Pandemrix fra oktober 2009. Vel halvparten (54 prosent) av alle gravide i 2 til 3. trimester ble vaksinert med Pandemrix og det ble startet forsøk på spedbarn.

Det var et stort press om vaksinasjon – det ble hevdet at vaksinen var like ufarlig som vanlig influensavaksine; den var «effektiv» og det var «uetisk av helsepersonell ikke la seg vaksinere». Bivirkninger som langvarig blodtrykksfall kom fort og ble meldt inn til Legemiddelverket, uten respons.

Svineinfluensaen i seg selv medførte ca. 30 dødsfall i Norge.

Våren og sommeren 2010 kom de første meldingene om narkolepsi hos 200 svenske barn, og et økende antall barn i Finland, England og Frankrike, og i 2013 ble det registrert mer enn 900 barn og unge voksne i Europa.

De fleste ble registrert i Norden, land med den høyeste vaksinedekningen i befolkningen. Sykdommen antas å komme av en autoimmun reaksjon ved at hjerneceller som styrer søvnsenteret er angrepet med autoimmune antistoffer, indusert via Pandemrix-vaksinen.

I Europa ble mer enn 35 millioner vaksinert med Pandemrix fra oktober 2009 og i tillegg ble 78 millioner doser donert av WHO til de 77 fattigste land i verden med mindre ressurser til å diagnostisere og følge opp vaksineskader.

Til tross for at Europarådet mente influensavaksineringen var en skandale i januar 2010, opprettholdt helsemyndighetene sin massevaksinasjon med vaksinen til oktober 2010.

I juli 2011 stoppet EU/EMEA vaksinen til personer under 20 år og i 2012 ble det antatt at narkolepsi var relatert til Pandemrix. Seinere influensavaksiner har også vært diskutert vedrørende godkjenning for barn og unge og bivirkninger.

Oppfølging av langtids vaksinasjonseffekter i ettertid har vært for dårlige, også i Norge. «Mens man venter på at en coronavaksine skal bli klar, jobber Norsk pasientskadeerstatning fortsatt med å gå gjennom søknader fra den forrige store massevaksineringen i landet,» skriver Vårt Land.

Coronavirus-vaksinen må bli godt kontrollert når den blir tilgjengelig. Helsemyndighetene må lære av skaden Pandemrix påførte barn og unge ved svineinfluensavaksinasjon i 2009–2010.

Ansvarlige myndigheter må se godt igjennom utprøvingsprotokoller og resultater og lese sikkerhetsregler ved innkjøp av vaksiner. Det må ikke bli det billigste og dårligste alternativet denne gangen!

Coronaviruset er betydelig verre enn svineinfluensaen og denne gangen trengs en god vaksine så fort som mulig. Likevel må ikke panikken ta helsemyndighetene når de skal velge en sikker vaksine!

Kilder: 1. Andersen BM. Mikrobiologi og smittevern, Pandemisk influensa. Fagbokforlaget 2015, side 226–231.

2. Andersen BM. Avhengig av rene og effektive vaksiner. Dagens medisin 15.10.2009.

3. Gravide bør ikke ta Pandemrix. Dagens medisin 15.10.2009.

4. European Medicines Agency pandemic influenza (H1N1) webside. Vaccine information. Pandemrix. 30.5.2010:1-2. Annex I.

5. Ikke Pandemrix til barn, eldre og gravide. Sveits. NTB 30.10.2009.

6. Vil gi gravide ny vaksine. VG 16.10.2009.

7. Influensavaksineringen en skandale. Aftenposten 27.1.2010.

8. Andersen BM. Svineinfluensa- og en vaksineforvirret befolkning. Dagens medisin, 4 januar 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!