Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Advarte mot en «president Trump» for 80 år siden

Den amerikanske nobelprisvinneren Sinclair Lewis var uhyggelig framsynt.

FORUTSEENDE: Den amerikanske forfatteren og Nobelprisvinneren i litteratur, Sinclair Lewis (1885-1951). Foto: NTB Scnpix
FORUTSEENDE: Den amerikanske forfatteren og Nobelprisvinneren i litteratur, Sinclair Lewis (1885-1951). Foto: NTB Scnpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Deportasjonene begynner. President Trump ber om tredobling av politiets utlendingsenhet. Opptøyene fortsetter. Portforbud utvidet i flere byer.» Omtrent slik var førstesideoppslaget i avisa Boston Globe nylig. Datoen var «Søndag 9. april 2017».

Kan dette skje? Mange i USA er forbløffet over sitt hjemlige politiske liv slik det utspiller seg i nominasjonsprosessen foran årets presidentvalg. Utsiktene til en kampvotering under sommerens republikanske konvent, eventuelt en seirende kandidat Trump og deretter en president Donald Trump, kan fortone seg som dårlig science fiction: «It can?t happen here.»

Men det har allerede hendt, som politisk fiksjon i den stolteste amerikanske litterære tradisjon. Mange har sammenliknet en mulig president Trump med scenarioet fra Philip Roths berømte roman «The Plot Against America». Men enda mer nærliggende er nobelprisvinner Sinclair Lewis? roman «It Can?t Happen Here», skrevet i 1935. Den skildrer presidentvalget som skal avvikles i 1936. I Lewis? versjon vinner ikke Franklin D. Roosevelt. Etter diverse voteringer og tautrekking på demokratenes konvent, går populisten Berzelius «Buzz» Windrip til topps. Denne figuren, som gir et nifst frampek mot situasjonen 80 år seinere, blir USAs president.

Sinclair Lewis, mannen bak berømte romaner som «Babbit» og «Elmer Gantry», så med stigende uro på fascismens frammarsj i Europa på 1930-tallet. Hans kone, journalisten Dorothy Thompson, dekket situasjonen i Tyskland etter Hitlers maktovertakelse. Hun ble erklært uønsket av naziregimet for de kritiske reportasjene derfra. Men de europeiske fascistene var ikke Lewis? eneste inspirasjonskilde. I USA spilte den populistiske senatoren Huey Long på nøden og frustrasjonen i de økonomiske nedgangstidene, og ville ha stilt som presidentkandidat i 1936, men ble myrdet like før. Den notoriske «radiopresten» Father Charles Coughlin pisket også opp misnøyen i befolkningen. Roosevelt skal ha fryktet at disse to og deres tilhengere kunne frarøve ham makten og erstatte USAs demokratiske institusjoner med et Hitler-inspirert diktatur tilpasset amerikanske særtrekk.

Det kan ikke hende her, lyder mantraet til alle de liberale vennene og kollegene til Lewis-romanens hovedperson, småbyredaktøren Doremus Jessup. Men Doremus må erkjenne etter hvert at, jo, det kan hende her, nettopp fordi vanlige amerikanere er så «frihetselskende» at de tror de er vaksinert mot fascistoide tendenser. De spiser sin eplepai og ser ikke faresignalene før det er for seint.

Jeg røper ikke for mye når jeg antyder at det går ettertrykkelig til helvete med USA etter populistpresidentens maktovertakelse og fascistenes inntogsmarsj. Jøder, meksikanere, kommunister, avisfolk, kvinner og andre annerledestenkende går bloddryppende tider i møte. Tør vi håpe at vi kan kalle den 80 år gamle romanen utdatert?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!