DEBATT

Debatt: Jul og kjøpepress

Advent med dårlig samvittighet?

Det er ikke kirkens oppgave å gi folk dårlig samvittighet, heller ikke i desember!

STRESS I JULA: Den dårlige samvittigheten mange opplever med fulle bæreposer på senteret, bør de får uten kirkens medvirkning, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRESS I JULA: Den dårlige samvittigheten mange opplever med fulle bæreposer på senteret, bør de får uten kirkens medvirkning, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Julemåneden er ikke noe for amatører. Det er særlig i desember kontrastene blir synlige. Det merker vi tydelig. For mange strekker ikke pengene til.

Desember er noe mer. Borgerne setter det religiøse rom på gløtt og minnes barndommens jul, minnene, tradisjonen og alle forventningene. Desember gir oss lov til å være religiøse. Og det er tillatt å snakke om Gud. Ikke den fjerne og strenge, men den nære og kjærlige, Han som kom til oss som et hjelpeløst barn. Han som ble født i en stall, vil dele våre kår. Gud viser sin solidaritet ved å bli menneske.

Det er noe eget med barnet. Når vi har et nyfødt barn i våre armer, skjer det noe med oss. Det er som om isen smelter og vi får kontakt med noe av det dypeste i oss selv. Det er noe av det samme som skjer med mange av oss når vi synger barndommens julesanger og hører juleevangeliet slik Lukas forteller det.

Jeg tror det er viktig å gi plass til både anger og sorg, jubel og glede nå i desember. Vi er sammensatte mennesker som lever sammensatte liv. Det kan av og til virke truende. Men det er viktig at vi våger å leve livet i et bredt spekter i hele dets mangfold. De gamle norske folketradisjoner og den kristne høytida i desember viser jo nettopp motsetningene og mangfoldet!

Det skal i sannhet oppfinnsomhet til å finne en passende julegave for oss som har det aller meste.

For mange strekker ikke pengene til. De klarer ikke å følge med. Julemåneden er i sannhet ikke er noe for amatører. Flere organisasjoner og enkeltpersoner engasjerer seg i «juleuvesenet.» Og en del hopper nok av forbrukerkarusellen da desember må være noe mer. Men det er mange som aldri vil ha anledning til å stige på karusellen og betrakter det hele som tilskuere. Ut ifra et folkehelseperspektiv vil det være sunt å redusere forbruket noe!

Desember er likevel noe mer enn dansen rundt gullkalven. Folk betaler gjerne for å gå på advents- og julekonsert. Artistene fyller kirkene og tilhørerne får høre om Josef, Maria og det lille barnet i krybba. Mange synger til og med de gamle, kjære julesangene. For desember gjør noe med oss. Vi minnes barndommens jul, tradisjonene og alle forventningene.

Og når vi i forbindelse med høytida blir spurt om hva som betyr mest for oss, blir vi ofte litt forlegne. Vi vet ikke riktig hva vi skal svare. Alt vi har nevnt er av betydning og er vevd sammen i vår jul. Vi vil at jul skal være jul, men legger forskjellig innhold i feiringen. Og den dårlige samvittigheten mange opplever med fulle bæreposer på senteret, bør de får uten kirkens medvirkning. For det er ikke kirkens oppgave å gi folk dårlig samvittighet, heller ikke i desember!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer