Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg

Advokat mener Per Sandberg har mye å tape på å dra medier for retten

Sandberg har gått hardt ut mot blant andre TV 2 og NRK. Advokat Sigurd Holter Torp tror mediene har lite å frykte.

RETTSLIGE SKRITT: Per Sandberg reagerer sterkt på de siste ukers mediedekning rundt ham og kjæresten Bahareh Letnes. I går sa Sandberg til Dagbladet at verken han eller Letnes utelukker rettslige skritt mot flere medier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTSLIGE SKRITT: Per Sandberg reagerer sterkt på de siste ukers mediedekning rundt ham og kjæresten Bahareh Letnes. I går sa Sandberg til Dagbladet at verken han eller Letnes utelukker rettslige skritt mot flere medier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet møtte Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes i Arendal i går, ga Sandberg klart uttrykk for sin misnøye med de siste ukers mediedekning rundt ham og Letnes.

- Vi får hjelp av advokater, og vil saumfare mediedekningen. Hverken Bahareh eller jeg utelukker rettslige skritt mot flere medier, sa Sandberg.

Det er spesielt NRK og TV 2 som har fått refs fra den tidligere topp-politikeren.

Under gårsdagens pressekonferanse kom den nylig avgåtte fiskeriministeren med følgende kraftsalve mot media, knyttet til deres omtale av Letnes:

- Dere i norsk presse har nærmest henrettet denne kvinnen.

- Generelt tror jeg mediene har lite å frykte, sier Sigurd Holter Torp om Sandbergs trusler om rettslige skritt.

MYE Å TAPE: Advokat Sigurd Holter Torp mener Per Sandberg har mye å tape på å gå til søksmål mot mediehus. Foto: Advokatfirmaet Schjødt
MYE Å TAPE: Advokat Sigurd Holter Torp mener Per Sandberg har mye å tape på å gå til søksmål mot mediehus. Foto: Advokatfirmaet Schjødt Vis mer

Han er partner i Advokatfirmaet Schjødt, og har medierett som et av sine ekspertiseområder.

Risiko

- Dette er en sak av ualminnelig stor allmenn interesse, og mediene har åpenbart rett og plikt til å sette kritisk søkelys på Sandbergs opptreden. Han er en offentlig person som må tåle et kritisk søkelys, sier advokaten.

- I dette ligger det også at grensene for ytringsfriheten er meget vide, og at det skal mye til for at han vil kunne vinne fram med et ærekrenkelsessøksmål.

Torp mener det er en stor risiko for Sandberg å dra medier for retten.

- Det er vanskelig å se hva han kan vinne på det, ut over en eventuell oppreisningserstatning om han vinner fram, men basert på nivået for oppreisningserstatning er det tale om beskjedne beløp.

- Sakskostnadene ved å føre en slik sak vil ofte overstige et eventuelt oppreisningsbeløp i betydelig grad.

- Fører sjelden fram

- Hva har Sandberg å tape på å gå til sak mot mediene?

- Det er tre ting: Han vil da få et vedvarende og langvarig fokus i media på de forholdene som allerede er tatt opp. Dersom søksmålet ikke fører fram, vil han få sementert at det media skrev var berettiget. Og så kan han pådra seg å måtte betale betydelige saksomkostninger, både for egen advokat og medienes advokat.

Erling Løken Andersen er advokatfullmektig hos Advokatfirmaet Berngaard/Sandbek, og jobber i likhet med Torp med medierett.

JOBBER MED MEDIERETT: Advokatfullmektig Erling Løken Andersen. Foto: Advokatfirmaet Berngaard/Sandbek
JOBBER MED MEDIERETT: Advokatfullmektig Erling Løken Andersen. Foto: Advokatfirmaet Berngaard/Sandbek Vis mer

- Det er svært sjelden at saker mot norske medier blir brakt inn foran rettsvesenet, og enda mer sjelden at disse sakene fører fram, sier Andersen.

Andersen understreker at han bare kjenner saken gjennom media, og at han ikke er kjent med hvilke rettslige skritt Per Sandberg ønsker å ta. Advokaten antar at Sandberg vil gå til søksmål for ærekrenkelse.

- Jeg tar ikke utsagnet så veldig seriøst. Sandberg må bare gå til sak, og se hvor det fører hen.

PFU

Advokaten mener det er «veldig spesielt» at en politiker truer med å trekke mediehus for retten.

- Dersom han mener at han er feilbehandlet av norsk presse, er Pressens Faglige Utvalg (PFU) det første riktige organet han bør gå til, før han begynner å true med rettssak.

Andersen legger til at han har personlig forståelse for at Sandberg er i en stressende og presset situasjon.

- Det man ofte ser i rettslige tvister, er at man ofte besinner seg når man får igjen pusten.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Rettslig vern

Jon Wessel-Aas hos Bing Hodneland er en av landets mest erfarne advokater innen medierett.

Han opptrer regelmessig som advokat for pressen og har også oppdrag for TV 2, og uttaler seg derfor på mer generelt grunnlag.

- Alle - også Per Sandberg - har i utgangspunktet et rettslig vern mot å bli utsatt for urettmessige beskyldninger og/eller krenkelser av privatlivets fred, sier Wessel-Aas.

- Dersom han mener at noen - for eksempel blant mediene - har publisert noe om ham som er ærekrenkende eller som krenker hans privatliv, kan han - som alle andre - anlegge søksmål med krav om erstatning. En annen sak er om et slikt søksmål vil føre fram.

Strenge krav

Wessel-Aas er klar på at det ikke holder at vedkommende ikke liker eller er uenig i det som er publisert eller hvordan det er publisert.

- Det må for ærekrenkelsenes del påvises at det er publisert beskyldning som det ikke er dekning for, og som det etter omstendighetene var uaktsomt å publisere på publiseringstidspunktet.

Advokaten sier at norske medier med mer eller mindre jevne mellomrom blir dømt i slike saker.

- Det er imidlertid svært få, om noen, eksempler fra moderne tid på at pressen i Norge har blitt saksøkt og domfelt når det dreier seg om dekning av en statsråds handlinger, når disse har forbindelse til rollen som statsråd.

Per Sandberg er gjort kjent med innholdet i saken, og skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Dette handler ikke om meg, jeg skal legge frem debatten rundt meg på min måte. Dette handler om «karakterdrapet» på Bahareh Letnes.