Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Advokaters fraværsgodtgjørelse

Advokater må ikke gå gjennom sensitivt materiale på toget

Fraværsgodtgjørelse på 510 kroner timen for ikke å jobbe får holde.

FRAVÆRSGODTGJØRELSE: Den som arbeider under reise kompenseres selvsagt med full salærsats, skriver Ove Vanebo. Bildet: Flytoget og NSBs tog på Oslo S.  
FRAVÆRSGODTGJØRELSE: Den som arbeider under reise kompenseres selvsagt med full salærsats, skriver Ove Vanebo. Bildet: Flytoget og NSBs tog på Oslo S.   Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i Advokatforeningens forsvarergruppe, Marius Dietrichson, skriver i et innlegg i Dagbladet 27. oktober at regjeringen ikke har satt seg godt nok inn i advokaters hverdag når den foreslår å redusere salærsatsen for fraværsgodtgjørelse for advokater og sakkyndige.

Statssekretær Ove Vanebo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statssekretær Ove Vanebo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for innlegget er forslaget om å senke salærsatsen for godtgjørelse under reise, siden teknologien i dag gjør det enklere – også for advokater – å forene reising og jobbing.

Redusert sats oppmuntrer til å arbeide under reise og til å begrense reiser der dette er mulig. Dette sikrer en effektiv og riktig bruk av fellesskapets ressurser. Den som arbeider under reise kompenseres selvsagt med full salærsats.

Dietrichson er ikke enig, og strekker seg langt i å problematisere jobbing under reise: Han mener «regjeringen ikke forstår … at advokater er underlagt en lovbestemt taushets- og fortrolighetsplikt.»

Ettersom dokumenter kan røpe taushetsbelagte opplysninger eller klientforhold, mener han at «[o]ffentlige transportmidler vil … som regel være utelukket som arbeidsplass for en advokat.»

Alt arbeid som utføres av de salærberettigede knytter seg imidlertid ikke til taushetspliktige dokumenter. Med litt planlegging kan dette håndteres på en forsvarlig måte.

Man trenger ikke å gå gjennom sensitivt materiale på flyet eller toget; men kan for eksempel lese rettskilder eller utforme dokumenter uten å innta taushetsbelagte opplysninger. Videre kan man jobbe med materiale på PC-en med beskyttelsesfilm på skjermen, samt andre hjelpemidler for å sikre diskresjon.

Vi ser at muligheten til å arbeide under reise varierer, særlig i distriktene. På den annen side tilsier ikke dette at staten skal gi full salærsats time for time. Hensynet til at enkelte i noen tilfeller ikke vil ha mulighet til å arbeide, er begrunnelsen for at en fortsatt har fraværsgodtgjørelse.

Fraværsgodtgjørelse på 510 kroner timen for ikke å jobbe, men for å reise, gir etter regjeringens vurdering en rimelig balanse mellom å godtgjøre rettshjelpsoppdrag og effektiv bruk av norske kroner.

I tillegg ytes dekning av utgifter til kost og losji. I distriktene, med lengre reiseavstand, har man for øvrig gjennomgående lavere utgifter til leie av lokaler enn i sentrale strøk.

Timeprisene til advokatene har økt mye og kan vanskelig sammenlignes med det staten kan og bør betale, ikke minst siden staten forvalter og skal betale med skattebetalernes midler. For mange advokater er imidlertid rettshjelpsoppdrag en trygg og stabil kilde til inntekt – og vil være det også i fremtiden, selv med de foreslåtte endringene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!