TRILLER: Mye i Nord-Norge kan nok betegnes som eksotisk. Menn menn barnevogn står ikke på den lista. .
Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
TRILLER: Mye i Nord-Norge kan nok betegnes som eksotisk. Menn menn barnevogn står ikke på den lista. . Foto: Paul Kleiven / SCANPIXVis mer

Æ e' nordlending æ!

Og jeg har sett en mann trille barnevogn. Tro det eller ei.

Jepp, det er nettopp det jeg er. Nordlending. Akkurat som Unit Five synger i låten med samme navn. Skjønt jeg i løpet av de siste dagene har blitt en smule desillusjonert.

Selv har jeg bodd tilsammen godt over tjue år i Nord-Norge, sist for bare fem måneder siden. Men jeg dro visst rett før det virkelig ble action oppi der. Like før en hel landsdel, med fjord og fjell - motorveier, universiteter og kaffebarer (jada!), ble stappet inn i en tidsmaskin og sendt flerfoldige tiår bakover i tid. Mye kan åpenbart skje i løpet av et knapt halvår - for vips, så var vi igjen tilbake til støa, sjarken og skinnhua.

Resultatet kan vi kose oss med en time i uka. Med TV2, bygda Laukvik og Da damene dro.

Mens jeg ennå bodde i Nord-Norge hendte det titt og ofte at jeg så menn med barnevogn. At de laget mat var også rimelig dagligdags. De kunne også vaske klær og hjelpe barna med lekser.

I tillegg snakket de engelsk, dette gjalt for så vidt både menn og kvinner. Og jeg tror til og med at alle visste at espresso kunne drikkes, og at Syden ikke har et eget flagg. Vi hadde sett svarte in real life - ikke bare i Filmavisen, og majoriteten hadde også vært utenfor egen by og bygd.

Nå er det andre boller. Skjønt at ingen av mennene i nord kan bake dem. Heldigvis finnes det en hedersmann der oppe, en som kan både steke og koke egg. Mens bygdas damer shotter paraplydrinker i Portugal, får vi sette vår lit til han. I verste fall får han fø hele gjengen.

Klesvasken blir det imidlertid verre med. Siden ingen av damene har våget å vise sine menn hvordan vaskemaskinen fungerer, får vi bare godta at haugene med skittenklær vokser. For det er selvsagt ingen mulighet for at disse herrene kan lære seg det selv. Og da har vi ennå ikke nevnt verken støvsugeren, våtmoppen eller oppvaskmaskinen.

Lettelsen er at damene ikke skal være borte mer enn tolv dager. Da kan både sultne menn og TV-seerne puste ut.