Ære være parasittene

Gjennom de siste fire milliarder årene av livets historie har parasitter hatt en utrolig suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1933 oppdaget primatologer en rød og svart ape som levde i trekronene i Vest-Afrikas skoger. Den fikk navnet «miss Waldrons røde kolobus» (Procolobus badius waldroni). Nylig ble den erklært utryddet - den første dokumenterte utryddelsen av en primat siden 1700-tallet. Et forskerteam har lett etter apen i seks år uten å være i stand til å finne noe spor av den, og de har derfor konkludert med at omfattende hogstvirksomhet i området har tatt livet av det siste individet av arten. Men da miss Waldrons røde kolobus forsvant, gjorde den det ikke alene. Den tok også med seg inn i glemselen et ukjent antall parasittiske skapninger som hadde gjort apen til sitt hjem - parasitter som kan ha omfattet virus, bakterier, encellede urdyr, sopp, bendelorm og andre fæle vesener.

Vi kan være i ferd med å forårsake en masseutryddelse av et omfang som bare kan sidestilles med det som skjedde da en asteroide krasjet med jordkloden for 65 millioner år siden. Overraskende nok vil det være parasitter som antallsmessig rammes hardest, fordi parasitter utgjør mesteparten av jordas biologiske mangfold. Selv om forskere er uenige om hvor mange arter som fins - anslagene varierer fra 5 til 30 millioner - ser det ut til at omtrent 80 prosent av alle arter er parasitter i en eller annen form.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer