Æres-Hedda

Som den første i Hedda-prisens femårige historie mottok Wenche Foss Æres-Hedda i går kveld.

MOLDE (Dagbladet): 5. desember runder Wenche Foss 85 år, og fortsatt spiller hun teater hver kveld. Og fortsatt er hun et engasjert medmenneske. Hva var vel da mer naturlig enn at nettopp hun, teatrets ubestridte førstedame, ble hyllet for sin 68-årige innsats i norsk teater.

- Jeg må innrømme at jeg bestemte meg for å bli skuespiller da jeg var fem, kvitrer Wenche, minutter etter at hun har gått av scenen, med en blytung Æres-Hedda.

«Elendig Hedda»

Det var Kjetil Bang-Hansen som fikk æren av å dele ut historiens første Æres-Hedda til Wenche Foss, og han nøt hvert øyeblikk.

- Det er en ære å få dele ut prisen til en kunstner som vi alle kjenner, akter, ærer og elsker. Det er en kunstner som har favnet hele spekteret: fra farse, livsspill, drama, operette og musikal til tragedie. Hun har engasjert seg i norsk teaterliv over hele spekteret, og hun har engasjert seg i norsk samfunnsliv, begynte Bang-Hansen, og ble avbrutt av en stemme i kulissene.

- Nei, nå orker jeg ikke å høre mer! Nå har jeg sittet på en pinnestol i kulissene i hele kveld, sa stemmen, og inn seilte Wenche som en dronning i svart fløyel og chiffon.

- Og hun er den vakreste kvinnen, fortsatte Bang-Hansen ufortrødent.

- Men jeg var en ganske elendig «Hedda», fniste Wenche ungpikeaktig.

Og så satte hun i gang en liten enkvinnesforestilling, slik bare hun kan, med teaterhistorier og private historier så publikum, som nå sto, hylte og trampeklappet, bare kapitulerte. Hun hadde oss i sin hule hånd alt mens hun var midt inne i sceneteppet.

Veldig hemmelig

- Jeg bare satt i kulissene og ventet på stikkordet, men jeg ante ikke at jeg skulle få noen ærespris, ikke før Kjetil begynte på den lange talen sin. Og jeg traff så mange hyggelige, unge skuespillere bak scenen. De var så nervøse og spente, men jeg fortalte dem at det bare blir verre med åra. Nei, dette var riktig koselig! Hedda-statuetten er riktig flott, sa Wenche, og tok en vals til tonene fra «Den glade enke», både sammen med Bang-Hansen og solo.

- Nei, dette var herlig, og så æresprisen, da, sa Wenche, og studerte statuetten Nina Sundbye har lagd.

- Bare tilstå, du har fortjent den! Du har jo spilt mer enn «Hedda», sa prisutdeleren.

- Jeg tror det er 700 roller, jeg. Og jeg spiller hver aften fortsatt...

- Men nå blir det vel fest?

- Nei, jeg skal reise hjem tidlig i morgen, så jeg skal ta det pent.

- Men 5. desember, 85-årsdagen, er verdt en fest?

- Nei, da har Fabian lovet meg at jeg skal få reise bort noen dager. Jeg synes 85 er så kjedelig, jeg! Men hvis jeg holder ut til jeg er 90, så skal det bli fest, sier Wenche.

- Jeg fikk ikke gjort ferdig talen min, så jeg rakk ikke å si det viktigste. Din sjenerøsitet, du representerer det aller viktigste i teatret, du gir av deg selv, sa Bang-Hansen.

- Det må man. Ellers har man ikke noe i teatret å gjøre, sluttet Wenche.

Hun har det med å få siste ord.

FØRSTEDAMEN: En strålende Wenche Foss (84) ble hyllet som den aller første Æres-Hedda i Molde i går kveld.