Æresgjest og prisvinner

Etter strålende kritikker for sin «Salmer fra kjøkkenet» kunne Bent Hamer i går motta sin første pris for filmen, Fipresci-prisen, under Tromsø internasjonale filmfestival.

TROMSØ (Dagbladet): Fipresci er den internasjonale paraplyorganisasjonen for profesjonelle filmkritikere og journalister, som dermed følger etter sine norske kolleger i hyllesten av Hamers tredje spillefilm.

- Hva kan jeg si? Fra nå av går det vel bare nedover, sa Bent Hamer, som kom tilbake til festivalen for å motta prisen.

Fotograf Grete Andrea Kvaal, som Dagbladet skrev om i går, fikk hederlig omtale for sin kortfilm «Dagbok fra en avskjed» , om de siste tre månedene i kusinen Edels liv.

Auroraprisen

Djamshed Usmonovs «Engelen på den høyre skulderen» stakk av med Auroraprisen, den gjeveste prisen under den 13. internasjonale filmfestivalen i Tromsø. Prisen består av 100000 kroner, hvorav 75000 kroner skal sikre regulær kinodistribusjon i Norge. Dermed blir det første gang en film fra Tadsjikistan vises på norske kinoer. Den finurlige filmen fikk også Ficc-prisen, som deles ut av den internasjonale paraplyorganisasjonen for filmklubber og ikke-kommersielle kinoer. Usmonov besøkte filmfestivalen i Tromsø for to år siden, men var ikke til stede i år.

Publikumsrekord

Filmfestivalen i Tromsø er en publikumsfestival.

- Vi er mektig imponerte over Tromsø-publikummet, som er helt umettelig. Det ser allerede ut til at vi slår den uslåelige publikumsrekorden fra i fjor, sier festivalprodusent Ola Lund Renolen.

I fjor hadde festivalen 36907 besøkende, i år blir tallet mest sannsynlig over 38000.

Publikumsprisen i år gikk til den islandske filmen «Havet» av Baltasar Kormakur, som laget den populære «101 Reykjavik» i 2000. I går var Kormakur reist videre til neste festival i Sundance i USA.

PRISVINNER: F ilmfestivalens æresgjest, Bent Hamer, var i går tilbake i Tromsø etter å ha feiret «Salmer fra kjøkkenet» også i Oslo.