Ærespris til Petter Vennerød

Vant Amandakomiteens ærespris.

HYLLET: Petter Vennerød ble hyllet under Amandaprisutdelingen lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
HYLLET: Petter Vennerød ble hyllet under Amandaprisutdelingen lørdag kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

I dag samles stort og smått i norsk filmbransje i Haugesund for å hylle det beste som har kommet fra filmbransjen i løpet av året som har gått.

Amandapris-utdelingen innleder Den norske filmfestivalen i Haugesund, og finner sted ved konserthuset Festiviteten. Det deles ut priser i 20 ulike kategorier.

- Preget en hel æra

I tillegg til de faste kategoriene deles Amandakomiteens Gullklapper og Amandakomiteens Ærespris ut samt Folkets Amanda (publikumsavstemning).

Folkets Amandapris går i år til «Skjelvet». Amandakomiteens gulllklapper gikk til filmfotograf Philip Øgaard.

Det er kulturminister Trine Skei Grande som deler ut Amandakomiteens ærespris.

- Det er et stort privilegium for meg å få dele ut juryens ærespris, sier Skei Grande.

- Få personer har i en årrekke preget en hel æra av norsk film, og til og med i en årrekke nesten vært norsk film. I mer enn 40 år har vinneren gledet og forarget norske anmeldere og kinogjengere med fargerike persongalleri, skildringer av alternativ offentlighet, motkultur, undergrunnsmiljø og annen virkelighetsoppfatning, leser kulturministeren fra juryens begrunnelse.

Ærespris til Vennerød

Trine Skei Grande fortsetter:

- Uforglemmelige replikkvekslinger der flere har blitt klassikere. Vinneren har selv i et intervju trukket fram en av favorittene: «Jeg har ikke pult på fem år jeg, Atle».

Vinneren er Petter Vennerød (70), kjent for blant annet «Hvem har bestemt?», «Adjø solidaritet», og sitt samarbeid med Svend Wam i duoen Wam og Vennerød. Han har også produsert TV-serien «Født i feil kropp».

- Hva tenker du selv om å vinne?

- Det var jo voldsomt. Det vet jeg ikke hva jeg skal si til. Det å stå her og skulle motta en pris, det hadde jeg aldri drømt om, sier Vennerød, og fortsetter:

- Nå vinner jeg til og med æresprisen, tenk det. Det er helt spesielt. Det er en kjempeære. Og på toppen av det hele, så er det en ærespris. Tenk det!

- Er det noen du vil takke spesielt?

- Det var en innom her, og som sto på scenen her for litt siden, som jo er fotograf. Philip Øgaard. Han har betydd mye for oss opp gjennom åra, sier Vennerød, og løfter også fram flere av sine tidligere kollegaer som har betydd mye for ham.

- Det finnes andre, Jorunn Kjellsby har spilt i alle filmene våre. Og Svein Gundersen har laget musikk til samtlige filmer, også den låten som gikk her nå. De har betydd veldig mye.

- Tusen takk for lang og tro tjeneste, sier programleder Hans Morten Hansen, og fortsetter med å gratulere med Amandakomiteens ærespris.

- Takk skal du ha, sier Vennerød.