NOK EN PRIS:  Her er Sara Johnsen i Haugesund under Amanda-utdelingen i 2010. Nå har den anerkjente regissøren fått nok en pris.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
NOK EN PRIS: Her er Sara Johnsen i Haugesund under Amanda-utdelingen i 2010. Nå har den anerkjente regissøren fått nok en pris. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Ærespris til «Upperdog»-regissør

Sara Johnsen får 100 000 kroner.

Regissør Sara Johnsen får lørdag 3. mars Arne Skouens ærespris. Prisen er på 100.000 kroner og deles ut under Filmfest Oslo.

Arne Skouens ærespris har som formål å påskjønne en vesentlig og spesiell innsats for norsk filmkultur, heter det i en pressemelding.
Prisen er videre et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Oslo Kino og SF Norge.

Før verdenspremiere Sara Johnsen får prisen overrakt på Gimle kino i forkant av Filmfest Oslos verdenspremiere på Henning Carlsens nye film, «Alle mine triste horer».

Sara Johnsen debuterte med spillefilmen «Vinterkyss» i 2005, og fikk et bredt navn med «Upperdog» i 2009. Begge filmene var nominert til Nordisk Råds filmpris. I høst kommer hennes tredje spillefilm, «Det viktigste er forbi». Johnsen har også skrevet novellesamlingen «Han vet om noe hun kan prøve» (2004) og den kritikerroste romanen «White Man» (2008).

- Personlig stemme I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Forfatteren og regissøren Sara Johnsen har gjennom sine kort- og novellefilmer, romaner og spillefilmer vist et særlig talent og en sterk og personlig stemme i det norske kulturlivet».

Arne Skouens ærespris deles ut annethvert år. Johnsen er den tiende vinneren, og blant tidligere vinnere er Erik Poppe, Jens Lien og Åse Kleveland.

(NTB)