Ærespris til «Upperdog»-regissør

Sara Johnsen får 100 000 kroner.

NOK EN PRIS:  Her er Sara Johnsen i Haugesund under Amanda-utdelingen i 2010. Nå har den anerkjente regissøren fått nok en pris.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
NOK EN PRIS: Her er Sara Johnsen i Haugesund under Amanda-utdelingen i 2010. Nå har den anerkjente regissøren fått nok en pris. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Regissør Sara Johnsen får lørdag 3. mars Arne Skouens ærespris. Prisen er på 100.000 kroner og deles ut under Filmfest Oslo.

Arne Skouens ærespris har som formål å påskjønne en vesentlig og spesiell innsats for norsk filmkultur, heter det i en pressemelding.
Prisen er videre et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Oslo Kino og SF Norge.

Før verdenspremiere Sara Johnsen får prisen overrakt på Gimle kino i forkant av Filmfest Oslos verdenspremiere på Henning Carlsens nye film, «Alle mine triste horer».

Sara Johnsen debuterte med spillefilmen «Vinterkyss» i 2005, og fikk et bredt navn med «Upperdog» i 2009. Begge filmene var nominert til Nordisk Råds filmpris. I høst kommer hennes tredje spillefilm, «Det viktigste er forbi». Johnsen har også skrevet novellesamlingen «Han vet om noe hun kan prøve» (2004) og den kritikerroste romanen «White Man» (2008).

- Personlig stemme I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Forfatteren og regissøren Sara Johnsen har gjennom sine kort- og novellefilmer, romaner og spillefilmer vist et særlig talent og en sterk og personlig stemme i det norske kulturlivet».

Arne Skouens ærespris deles ut annethvert år. Johnsen er den tiende vinneren, og blant tidligere vinnere er Erik Poppe, Jens Lien og Åse Kleveland.

(NTB)