Ærlig talt! Alle har 50 kroner

Der sitter du og kjenner at du begynner å bli uvel.

KUNSTUTSTILLING: - Vi kan ta 50 kroner for et bilde. Alle kan lage to hver. Foto: ibarnasverden.blogg.no
KUNSTUTSTILLING: - Vi kan ta 50 kroner for et bilde. Alle kan lage to hver. Foto: ibarnasverden.blogg.noVis mer
Meninger

Du sitter på foreldremøte og diskusjonen går rundt bordet. Det er planlegging av arrangementer. Det diskuteres livlig. Vi kan lage suppe, så kan barna lage kunst de kan selge til foreldrene. Vi kan ta 50 kroner for et bilde. Alle kan lage to hver. Flere av barna har jo foreldre som ikke bor sammen, så da kan de kjøpe hvert sitt. Fint for barna som får oppleve at de bidrar til innsamling på FN-dagen. «Kanskje vi kan ha loddsalg i stedet, kan jo hende det kan bli litt mye for noen», prøver du å si, samtidig kjenner du at det stikker litt innvendig. Ærlig talt, alle har da 50 kroner. Det smiles og nikkes rundt bordet. Flott, da er vi enige.

Der sitter du og kjenner at du begynner å bli uvel. Der kommer det igjen, det er ikke så lenge siden det var høstsuppe i barnehagen. Da kostet det 25 kroner for en liten papptallerken med suppe. Mine barn blir ikke mette av dette. Det betyr at for to tallerkener med suppe, blir det 50 kroner. I tillegg var det salg av kaker til 10 kroner stykket, 5 kroner for saft og kaffe. Jeg har planlagt og har kjøpt inn til middag for hele uken. Det har jeg brukt 400 kroner på. Jeg sitter og tenker og tenker på hvordan jeg skal få til å kjøpe disse bildene. Jeg kan jo ikke la være å kjøpe disse bildene, alle vil jo se at mitt barns kunst henger igjen på veggen med fullt navn. Hva slags mor er det som ikke bryr seg om sitt eget barn. Hvilken mor vil vise hele verden at hun ikke ønsker sitt barns kunst med seg hjem. Alle har jo 50 kroner. 

Jeg får si at jeg ikke har mulighet til å komme. Dagen etter sa jeg fra i barnhagen at noe hadde kommet opp på jobben. Jeg kan dessverre ikke komme på utstillingen sa jeg litt lavt. Å det var jo trist sa den voksne som sto foran meg. «Vet du hva Emma», sa hun og bøyde seg ned til mitt barn. «Du kan hjelpe meg, så kan vi henge opp alle bildene. Kanskje du kan hjelpe meg med å selge kunsten, så sparer vi bildene dine til mammaen din kommer. Hun synes sikkert de er kjempefine. Tenk å få med seg bilder hjem som har hengt på utstilling da. En ordentlig kunstner er du da». Jeg kjente klumpen i halsen føltes som den var i ferd med å kvele meg da jeg gikk ut døren. 

Noen ganger kan 50 kroner bety alt. Det er helt tomt, flaskene er pantet, det er tomt i alle sprekker mellom putene i sofaen. Fem dager til det kommer penger inn på konto igjen. Jeg skulle gå på jobben og tar i bruk en veske som jeg ikke har brukt på en god stund. Jeg sitter på bussen og kjenner i en av lommene, det ligger en leppepomade i den ene lommen. Kjenner at det ligger en lapp der også, tar den opp og kjenner brått et stikk av stor lykke. 50 kroner! Holder 50 lappen hardt i hånda, og kjenner lykkefølelsen hele veien til jobben. 

Når skal vi slutte å tenke at vår egen virkelighet er lik alle andres. Når skal vi i vår selvrettferdige, små, arrogante verden begynne å tenke at det ikke bare er å gjøre sånn eller sånn. Har vi blitt en gjeng med bedrevitere som ikke evner å se at verden er annerledes for deg selv enn den er for mange andre. Noen ganger er det å være raus ikke bare å dele ut av egen lomme for å «hjelpe» - «Du kan få 50 kroner av meg». «Jeg kan kjøpe det for deg, jeg». Da føler vi oss ganske greie, ikke sant? Slutt å skape situasjoner hvor mange må holde seg borte fra offentlige arrangementer i skoler og barnehager fordi det for noen er et pengesluk. La alle foreldre komme i barnehagen og på skolen med løftet blikk og glede seg over å få komme å ha en hyggelig tid sammen med eget barn. På den arenaen der det er så viktig at alle er jevnbyrdige deltagere. Det har nemlig absolutt ingenting med penger å gjøre. 

Ønsker alle en flott førjulstid i barnehage og skole. Håper dere ønsker alle foreldre hjertelig velkommen på skolen og på barnehagens arrangementer uten at de behøver å betale for det.

Skole og barnehage skal være gratis utover betaling for barnehageplassen og sfo. I dag er det ikke det. 

Innlegget ble først publisert på Leithes egen blogg I barnas verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.