Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ærlig talt, hvor lite stor er det mulig å bli?»

Spør Kultur- og debattredaktør Peter Raaum.

|||
DET MÅ HA rablet for statsråd Bjarne Håkon Hanssen. Problemet er ikke at han har servert journalister hvite løgner om sin politiske framtid. Det er en forseelse på linje med å holde i trøya på fotballbanen, og ikke noe du må be om offentlig tilgivelse for. To utsagn er langt verre; hans karakteristikk av Gerd-Liv Valla og hans definisjon av hva som er verdiskapning.

KARAKTERISTIKKEN først: Bjarne Håkon Hanssen liker ikke Gerd-Liv Valla. Det har aldri vært noen hemmelighet. Men det er greit. Og det er sikkert gjensidig. I løpet av sine nesten 20 år som heltidspolitiker led Hanssen aldri et mer ydmykende nederlag enn i kampen om sykelønnsordningen. Det nederlaget plager ham tilsynelatende fortsatt. For hva gjør han når han annonserer sitt farvel til politikken? Jo, han velger å si sin hjertens mening om den tidligere LO-lederen: "Jeg liker henne ikke." Verken mer eller mindre. Hun beskyldte ham jo for å juge, hvilket han beviselig gjør når han mener det gavner saken. Men, ærlig talt, hvor lite stor er det mulig å bli? Jeg har aldri tilhørt Vallas fans, og jeg har forståelse for at det er knyttet frustrasjon til et nederlag. Men det er en tid for alt, og smålighet kler ikke statsmenn på festens siste dag. Tvertimot; det er så ynkelig at det er flaut.

VERRE ER LIKEVEL Ap-statsrådens betraktninger om verdiskapning. Etter en evighet i politikken hvor han bare har brukt penger, vil han nå over i det private næringsliv for å skape verdier, kan han fortelle oss. Virkelig? Hvilken posisjon er det han nå egentlig forlater? Som helse- og omsorgsminister er han utpekt av fellesskapet til å lede arbeidet med å sikre oss så gode helsetjenester som mulig. Hans oppgave har vært å utvikle, reformere og optimalisere landets helsevesen, slik at vi får mest mulig igjen for de milliardene vi velger å bruke på syke og gamle. Er dét virkelig ikke verdiskapning? Må du fakturere en kunde for å skape verdier? Hvis lærere ikke skaper verdier, hvis søppeltømmere ikke skaper verdier, hvis anestesileger ikke skaper verdier, hvis statsråder ikke skaper verdier, hva gjør de da? Hva i all verden er det de driver med?

STATSRÅDEN antyder hva han definerer som verdiskapning, når han lufter muligheten for å gå inn i et rådgivningsfirma. Der vil han raskt lære én ting: Du kan fint ta deg to-tre tusen kroner i timebetaling for å fortelle bemidlede kunder at de aldri skal juge. Med litt øvelse kommer han til å klare den jobben helt fint. Har han da endelig begynt å skape verdier? Er dét verdiskapning, i motsetning til det å skape et best mulig helsevesen? Hvorfor velger plutselig en markant sosialdemokratisk politiker å definere sunn verdiskapning som noe helt ulikt det arbeidet som utføres i det offentlige? Det klarer jeg ikke å forstå. Men jeg skjønner såpass: Dette er ikke en retorikk som kler den rødgrønne regjeringa.

JENS STOLTENBERG hadde et utmerket poeng under valgkampen: Hvorfor definerer vi virksomheten til et begravelsesbyrå som verdiskapning, mens fødselshjelp på et offentlig sykehus ikke er det? Det fikk han selvsagt ikke noe godt svar på, for det burde jo helt åpenbart vært omvendt. Hvorfor velger Bjarne Håkon Hanssen å bruke den samme stupide definisjonen av verdiskapende virksomhet når han takker av? Havner man østenfor sol og vestenfor måne hvis man snakker lenge nok om Soria Moria? La oss håpe det bare rablet for ham.

KOMMENTERER: Peter Raaum er Kultur- og debattredaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
KOMMENTERER: Peter Raaum er Kultur- og debattredaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling