Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ærlige Alanis

En av 90-tallets mest toneangivende artister har fremdeles mye å by på. Alanis Morissette er personlig og hardtslående rocka på «Under Rug Swept».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her feies det ikke under teppet. «Under Rug Swept» er 27-åringens opplevelser om selviske menn, menneskelig usikkerhet og kvinnelig styrke. Alanis Morissette pirker ikke i overflaten, hun grøfter og graver.

Så forteller og reflekterer hun ærlig over hva som kommer til syne.

Morissette tør å vise seg undrende, frustrert og sterk på en personlig måte. Likevel er ikke dette bare ei ung, sterk og sint kvinne -plate, selv om den nødvendigvis har et markant kvinnelig fortegn.

Sarkastisk

Låtene er hennes sterkeste siden debuten «Jagged Little Pill» fra 1995. Det «Under Rug Swept» mangler av debutens ungdommelige boblende driv, tar den igjen i reflektert modenhet.

Melodiføringen er sikker, og iblant blendende. Arrangementene og produksjonen understreker innholdet, og låtene framstår som en sterk integrert helhet.

Cd-en åpner med «21 Things I Want in a Lover», med en blytung gitarfigur hun har lånt fra Led Zeppelins «Kashmir» (fra albumet «Physical Graffiti», 1975). Hun fortsetter utleverende og sarkastisk med «Narcissus» («...I know you've had your butt licked by your mother...»).

I den grad jeg har noen innvendinger mot tekstene, er det at de kan bli litt humørløse. Likevel er de treffsikre.

Variert

Det er stor variasjon på albumet, fra glefsende rock til avstemte ballader. Men uansett hvor hun befinner seg på den aksen, er varemerket - gitarrock - hele tida til stede som draperi.

Singelen «Hands Clean» har det meste vi kan forlange av en midtempo rockhit. Spesielt her synes hun påvirket av en annen kanadisk artist, Dalbello (Lisa Dal Bello), som i 1984 fikk et kort gjennombrudd med den Mick Ronson-produserte «Whomanfoursays».

Alanis Morissette synger mykere enn tidligere - ikke så intenst og hvileløst - uten at det tar brodden av vokaltrøkket. Hun har en helt spesiell måte å modulere på, selvsikkert og aristokratisk.

Stilig bass

Albumets lydbilde er kjølig og rent. Selv om det pøses på med elektrisk rockdriv, ligger en «less is more»-tankegang i produksjonen. Mange detaljer danner et finstemt og riktig sammensatt innhold.

Flere bassister (Flea, Me'Shell NdegéOcello, Eric Avery, Chris Bruce) er innom og setter et variert og rytmisk preg på cd-en.

Basslinjene driver låtene videre og er med på å gjøre «Under Rug Swept» leken og delikat.

Utgangspunktet for «Under Rug Swept» er 25- 30 innspilte låter. Ut ifra kill your darlings -prinsippet har artisten og produsenten Morissette prisverdig redigert cd-en ned til en samling på elleve låter.

Plata er i salg fra mandag.

<B>HARDTSLÅENDE:</B> Kanadiske Alanis Morissette har solgt over 40 millioner plater siden debuten «Jagged Little Pill» for sju år siden. Hennes tredje studioalbum er et gjennomført sterkt rockalbum, mener Dagbladets anmelder.
Hele Norges coronakart