Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Afghanistans sorg

Dagsaktuell og nesten lammende skildring av et land herjet av krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Å bror, spør du om hvorfor i dette landet, må du dra forfedrene dine opp av graven for å få et svar,» sier den gamle afghaneren i denne hyperaktuelle boka, som nylig er oversatt og gitt ut i Aschehougs Nova-serie, «Den nye verdenslitteraturen». For enten er det et utfall av utrolig timing, eller så har Aschehoug fått den oversatt på rekordtid: en personlig skildring av krigen i Afghanistan - ikke denne, riktignok, men den mot russerne, som for oss utenforstående til forveksling likner, et krigskaos der bander plyndrer og dreper, militsgrupper plyndrer og dreper, og der en stormakt ruller inn for å «ordne» opp. Og ikke minst en menneskelig tragedie hinsides vår trygge vestlige fatteevne.

Romanen er skrevet av afghaneren Atiq Rahimi (f. 1962), afghansk flyktning med asyl i Frankrike. Ei svært enkel lita bok som bare dekker noen timer - den tida det tar for gamle Dastaguir å komme seg fra brua som forbinder Nord-Afghanistan med Kabul, og til gruva der hans sønn jobber. Med budskapet om at landsbyen er jevnet med jorda, at moren er død, broren er død, at kona i vanvidd har brent seg selv til døde og sønnen er blitt døv av bomberegnet. Boka henvender seg til et du, altså direkte til oss, noe som forsterker et nesten lammende inntrykk, spesielt i skildringen av den gamles ufattelige sorg, de grusomme bildene han ikke blir kvitt, og ikke minst hans kamp for troen på en gud som synes å ha glemt det afghanske folket. Men også innsikten i denne nærmest gammeltestamentlige manns- og æreskulturen: et perpetuum mobile der den gamles største frykt er at sønnen ikke skal hevne seg - om han så må dø for å gjenopprette familiens ære.

Hele Norges coronakart