Afghanske barneskuespillere føler seg lurt

Afghanske barneskuespillere sier de blir trakassert som følge av sine roller i «Drageløperen» og at de føler seg lurt av filmselskapet.

Amerikanske National Public Radio (NPR) har intervjuet tre av barna som spiller i «Drageløperen» i regi av tyske Marc Forster («Finding Neverland», «Monster’s Ball»).

12 år gamle Ahmad Khan Mahmidzada sier til radiokanalen at filmselskapet Paramount Pictures ikke informerte barna og deres familier om innholdet i manuskriptet, og at de trodde filmen handlet om drageflyging.

Khaled Hosseinis roman «Drageløperen» som filmen er basert på, er ikke tilgjengelig i Afghanistan.

Mahmidzada spiller i en av filmens sterkeste scener, der gutten han portretterer blir voldtatt. Han sier han var motvillig til å spille i scenen og at han begynte å gråte da han ble bedt om å ta av seg buksene.

En av de eldre skuespillerne forteller at de truet med å boikotte filmen dersom ikke voldtektsscenen ble kuttet, hvorpå filmfolkene svarte at de ikke skulle bekymre seg.

Via internett har skuespillerne funnet ut at scenen likevel er med i filmen, og to av guttene hevder at de ikke lenger tør å gå alene til skolen fordi de blir trakassert på gata. Guttene sier de ikke ville spilt i filmen dersom de hadde visst hva de ga seg ut på.

Filmen har premiere neste måned i California, der barneskuespillerne er blitt bedt om å delta.

«Drageløperen» er satt opp med norgespremiere 25. januar 2008.

FØLER SEG LURT: Barneskuespillere i «Drageløperen». Foto: FILMWEB
FØLER SEG LURT: Barneskuespillere i «Drageløperen». Foto: FILMWEB Vis mer

(NTB)

Les også: - Melodramatisk roman som reddes av de mange «virkelige» hendelsene - og kanskje også typene - boka nærer seg av, mener Dagbladets anmelder om boka.

SPILLER I VOLDTEKTSSCENE: Ahmad Khan Mahmidzada begynte å gråte under innspillingen. Og mot hans vilje har scenen kommet med i filmen.
UNDER INNSPILLINGEN: Ahmad Khan Mahmidzada og Zekeria Ebrahimi blir instruert av Marc Forster.