Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Afghanske journalister er i sorg

Afghanske journalister føler dyp sorg etter drapet på Carsten Thomassen. Han reiste langt fra sitt hjemland, fra et kontinent til annet, for å formidle hva som skjer i et krigsherjet land. Vi satte stor pris på ham, og fordømmer terrorangrepet mot ham.

Å få beskjed om at uskyldige sivile er angrepet og har mistet livet, er sjokkerende og skaper sorg. Dessverre er det blitt vanlig i Afghanistan. Taliban begår slike tragiske aksjoner nesten hver dag. De angriper sivile, med bomber, selvmordsaksjoner og andre brutale former for angrep. Hundrevis av uskyldige mennesker, blant dem barn, blir drept eller alvorlig skadet.

Afghanere er gjestfrie mennesker. Etter tradisjonen er alle som ikke er afghanske statsborgere, men befinner seg i Afghanistan på langvarig eller kortvarig opphold, regnet som gjester. Å angripe gjester, er en stor skam, særlig mot sivile folk. Dette tar Taliban ikke hensyn til.Angrepet på Serena hotell, et sted der hundrevis av utlendinger på besøk i Afghanistan bor, ligger langt fra denne gjestfrihetstradisjonen. Carsten Thomassen var en gjest, og ble offer for et brutalt, terrorristisk angrep.

De som angrep og drepte den norske journalisten, kan vi ikke kalle afghanere. De har solgt seg til al-Qaida og internasjonale terroristnettverk. De gjør og har gjort det samme mot afghanere og afghanske journalister også.For eksempel Ajmal Naqsgbandi, en afghansk frilansjournalist som ble tatt av Taliban i 2007. Ajmal reiste til Talibanområder for å skaffe informasjon til media, og han hjalp en italiensk journalist som tolk. Han var ikke involvert i krigen. Like etter at Taliban tok ham ble han halshugget, til stor sorg for familie, venner og kolleger.

Serena hotell ligger i hjertet av Kabul sentrum. Det ikke mer enn 50 meters avstand mellom hotellet og palasset der president Karzai bor og arbeider. Med andre ord: Det finnes ikke noe sikkert sted i dag i hele Afghanistan. Dermed virker det også umulig å forvente at fred og sikkerhet skapes og bevares i Afghanistan i nær framtid. Når myndighetene ikke klarer å beskytte noen få personer som kommer for å besøke Afghanistan, hvordan skal de da klare å forsvare og beskytte alle Afghanistans 28 millioner innbyggere?

Tragedien bekrefter at det er vanskelig å hindre terroraksjoner, blant annet selvmords- og bombeaksjoner. Men den forteller også at de nasjonale og internasjonale styrker som har ansvar for å bevare sikkerheten i Afghanistan, er veldig svake.37 land er involvert i Afghanistan med militære styrker. Millioner av dollar brukes for å trene afghanske styrker, men resultatet er altså at de ikke en gang klarer å forsvare Serena hotell, 50 meter fra presidentens kontor.

Den internasjonale styrken som befinner seg i Afghanistan er blandet. De fleste av dem er ukjent med Afghanistan og landets kultur. Afghanere er et tradisjonsbundet folk. I flere tilfeller har styrkene handlet i strid med afghansk kultur og tradisjon. Det er en viktig grunn til at styrkene ikke oppnår respekt hos folket, dermed kan de heller ikke ferdes fritt og gjennomføre sine fredsplaner.

De fleste av de afghanske sikkerhetsbevarende styrker, blant dem politimenn, er tidligere Mujahedin og krigsherrer. De har levd nesten hele livet med krig, forbrytelser og korrupsjon.Mesteparten av dem kjenner ikke landets grunnlov eller andre eksisterende lover. De kan ikke skille mellom venner og fiender. For dem betyr nasjonale og internasjonale verdier ingenting, heller ikke regjeringen som finansierer dem.

Det brutale angrepet mot den norske politiske delegasjonen og journalistene viser at situasjonen er svært alvorlig, og at det ikke er stabil fred i Afghanistan. Episoden bekrefter at den afghanske regjeringen ikke har lykkes med å realisere fredsplanene som ble lagt for seks år siden.Regjeringen fikk stor hjelp fra det internasjonale samfunnet, både menneskelig og økonomisk. Pengene er misbrukt og har forduftet.

Med tiden har Taliban forandret sin strategi. De har utført hundrevis av selvmordsaksjoner i løpet av 2007, og fortsetter med det i år. Men det ser ikke ut til å være gjort strategiske forandringer på internasjonale og nasjonale planer som skal fremme Afghanistans sak. Det kan være en av grunnene til at Taliban klarer å utvide sine aksjoner i Afghanistan. De som skal kjempe mot Taliban må legge en ny strategi som kan svare på Talibans aksjoner.

Vi afghanske journalister er veldig triste for at en av våre kollegaer er blitt skutt og drept. For oss betyr det ikke noe om Carsten Thomassen var norsk eller afghansk. Han var en dyktig og modig journalist, og ofret sitt liv for jobb og frihet. Han etterlater seg et stort navn blant journalister som jobber med Afghanistan. Vi deler sorgen med familien til Carsten.Vi håper at attentantet ikke virker negativt på vennskapsforholdet som eksisterer mellom det afghanske og det norske folk.

Vi håper at det ikke medfører noen forandring i norsk politikk overfor Afghanistan. Norske myndigheter og nordmenn må skille terrorister fra uskyldige afghanere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media