Afghanske kvinner gir Åsne full støtte

Den afghanske familien mener Åsne Seierstad har skrevet den virkelige historien om afghanske kvinner. De gir Seierstad full støtte.

Shah Mohammad Rais sier han er i Oslo for å gi det norske folk en innføring i og en større forståelse for afghansk kultur. Bokhandleren mener Seierstad har skrevet løgn og røpet familiehemmeligheter i boka «Bokhandleren i Kabul» som har ført til at han selv og hans familie nå er i livsfare.

Anousheh Horiat (30) fra Kabul har bodd i Norge i tre år, og mener bokhandleren er ute etter berømmelse og penger.

- Åsne Seierstad har skrevet den virkelige historien om afghanske kvinner. Du finner enda mer kvinneundertrykkelse enn den som er beskrevet i boka. Seierstad har gjort en god jobb for kvinner i Afghanistan. Jeg takker Åsne Seierstad. Mange afghanske kvinner som har snakket med meg, er enige med Seierstad, sier Horiat.

- Tvangsekteskap er vanlig

Horiat har ikke rukket å lese hele boka, men har hørt Seierstad snakke om forholdene afghanske kvinner lever under.

- Tvangsekteskap er helt vanlig i Afghanistan. Mannen er diktator i hjemmet, og kan gifte seg med flere kvinner. Det er urettferdig.

Horiat måtte flykte til Norge fordi hun jobbet i Røde Kors. Under Taliban-tida var det ulovlig for kvinner å jobbe på offentlige steder - deres plass var i hjemmet.

- Selv om Seierstad har rett i sine beskrivelser, er det likevel riktig å utlevere en familie slik hun har gjort i boka?

- Jeg tror Sultan (Bokhandleren i boka, red.anm.) lever trygt i Afghanistan. Det er ingen folk som plager ham, fordi Taliban er så godt som forsvunnet. Han bruker saken for å få penger og berømmelse - og for å komme til Norge og andre europeiske land, sier Horiat.

- Taliban er veltet, men viser fremdeles tegn til motstand. Kan bokhandleren føle seg trygg?

- Ja. Taliban tenker på andre ting, bokhandleren i Kabul er en veldig liten sak for dem.

Demokratisk mann

Mannen, Mohammad Zaman Atrafi, beskriver seg selv som demokratisk.

- Jeg synes boka - så langt jeg har lest den - er veldig bra. Det er viktig å kjempe for demokrati i Afghanistan. Jeg håper at alle journalister ville gjort det samme som Åsne Seierstad i kampen for demokrati og menneskerettigheter, sier Zaman.

EN VIKTIG BOK: Afghanske Azize Ahmadi (t.h) og Anousheh Horiat fra Skjetten mener Åsne Seierstad har skrevet den virkelige historien om afghanske kvinner i «Bokhandleren i Kabul».