Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Evaluering av Afp-ordningen

Afp bør endres

Afp er en dyr og relativt ineffektiv ordning. Vi bør se oss om etter alternativer.

VENNER: NHO.direktør Kristin Skogen Lund klemmer på LO-leder Gerd Kristiansen. Nå skal de bli enige om Afp-ordningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VENNER: NHO.direktør Kristin Skogen Lund klemmer på LO-leder Gerd Kristiansen. Nå skal de bli enige om Afp-ordningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Representanter fra LO og NHO og Arbeids- og sosialdepartementet hadde fredag sitt første møte i arbeidet med å evaluere privat Avtalefestet pensjon (Afp), melder Dagens Næringsliv.

Innen 15. desember skal de levere sin dom over ordningen. I den anledning bør flere melde seg på i debatten om alternativer til ordningen, som bedre ivaretar målet om et pensjonssystem som både er bærekraftig og rettferdig.

Da Afp ble innført var den ment å gi sliterne en mulighet til å gå ut av arbeidslivet uten at det skulle få alvorlige følger for nivået på pensjonen. Men med tida ble stadig flere grupper inkludert i ordningen. Siden en måtte velge mellom å slutte i jobben og ta ut Afp, eller fortsette i jobben og dermed miste den lukrative ordningen, ble den i realiteten en betydelig statlig sponset ordning som stimulerte til tidlig pensjon for mange som ikke trengte det.

Med pensjonsreformen, som trådte i kraft i 2011, ble det mulig å kombinere uttak av Afp med arbeid. Ikke overraskende har mange benyttet seg av dette tilbudet, noe som bekreftet at mange hadde mer å gi. Til tross for at dette har kostet, har det vært samfunnsøkonomisk lønnsomt siden flere har blitt stående lenger i arbeid.

Ordningen har imidlertid flere svakheter ved seg. Hvis du f.eks. mister jobben i en Afp-bedrift på tampen av arbeidslivet og får en jobb i en bedrift uten Afp kan du gå glipp av mellom 1,5-2 millioner kroner i pensjon. Dette er også forskjellen mellom en arbeider i en Afp-bedrift og i en uten. Det strider mot rettferdighetssansen og står i veien for ønsket jobbmobilitet. Den nye Afp-ordningen er også svært dyr.

Det er derfor spennende at Knut Røed ved Frisch-senteret foreslår å gjøre om Afp-ordningen til en del av tjenestepensjonen eller folketrygden, hvor arbeidsgiver betaler inn mer i såkalte sliteryrker.

Den største urettferdigheten i pensjonssystemet er nemlig at de med hardt arbeid og lav lønn betaler for dem som lever lenge. Det er en omfordeling fra fattig til rik, som er helt urimelig.

Hvis ansatte i yrker med forventet lavere levealder skulle kunne gå av med pensjon tidligere uten å bli straffet for det, ville det vært et riktig steg i riktig retning.

Det er likevel grunn til å tro at ordningen passer bedre på papiret enn i praksis. Det vil f.eks. trolig gå mye utover kvinner i sliteryrker, som både tjener lite og lever lenge.

En bedre modell vil være at de med lav inntekt gjennom livet får mer i pensjon. Det vil ivareta målsettingen, uten å skape nye uheldige vridninger i systemet. Flere gode forslag om et mer rettferdig system ønskes velkommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media