Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Afrika kaller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: De mest grinebitende blant oss klager titt og ofte over Hollywoods idétørke. For hva kan ellers være grunnen til at det snart ikke finnes flere tegneseriehelter igjen å filmatisere? Eller at Jane Austen stadig skal moderniseres gjennom collegeversjoner av hennes romaner?I så måte er det alltid gledelig når den kommersielle filmens maktsentrum oppdager nye kontinenter - bokstavelig talt. For tida kan det virke som om Afrika er i vinden, og da snakker vi ikke om romantiske drama à la «Mitt Afrika», eller Hemingway-figurer på løvejakt. Nei, det handler om dagens og den nære fortids tilstander, med korrupsjon, diktatorer, massemord og selvsagt Vestens rolle i det hele.

OG SOM VANLIG er det et par uventede suksesser som har åpnet pengesekken for videre prosjekter. «Hotel Rwanda» fikk gode kritikker for sin skildring av folkemordet i 1994, mens «The Constant Gardener» fikk ros for å være en film med en tydelig politisk tematikk som samtidig klarte å være poetisk og eksperimentell i formen. Begge filmene gikk med kledelige overskudd, og «The Constant Gardener» kan med sin drøye halve milliard i billettinntekter kalles en kassasuksess.

DET ER JO IKKE det at regissørene stritter imot. Hollywood er som kjent et ormebol av liberale avvikere som tråkker på amerikanske kjerneverdier og som har mer felles med Frankrikes «cheese-eating surrender monkeys» enn med ekte patrioter. Derfor leter regissørene gjerne etter utfordrende materiale og i tider der den undertrykkende patriotismen viser seg å være grunnlagt på misvisende etterretning og annen inkompetanse, åpnes det for mer polemiske filmer.

LIKE OVER NYTTÅR er det norgespremiere på Apartheid-thrilleren «Catch a Fire», med Derek Luke i hovedrollen som den nålevende politiske aktivisten Patrick Chamusso, og med Tim Robbins som rasistisk politimann. Forest Whitaker forventes å bli oscar-nominert for sin tolkning av Ugandas beryktede diktator, Idi Amin, i «The Last King of Scotland» og Leonardo DiCaprio er det store trekkplasteret i «Blood Diamond» som foregår i Sierra Leone og som har gjort diamantbransjen nervøse for julesalget.