Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Afrikan Youth anmelder festival for rasisme

Kapittel-lederen unnskylder ikke uttalelser som «hottentott».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Afrikan Youth i Norge velger nå å anmelde Kapittelfestivalens ledelse til Likestillings- og diskrimineringsombudet etter at festivalleder Birgit Hatlehol skal ha kommet med rasistiske uttalelser under festivalen i forrige uke.

Hatlehol skal ha omtalt afrikanere som «hottentotter» og uttalt at afrikanere ikke kan passe tida under festivalen som hadde «Afrika i våre hjerter» som tema.

- Vi fokuserer på det som ble sagt over mikrofonen da dette er en offentlig arena, sier leder i Afrikan Youth i Norge, Thomas Ajamu Prestø, til Dagbladet.no.

Hottentotter

Hatlehol skal ifølge Prestø ha introdusert en artist med uttalelsen «Du har jo vært i zululand og møtt hottentotter».

Og da en artist meldt avbud, skal Hatlehol ifølge Aftenposten ha uttalt «disse afrikanerne kan, som dere vet, ikke passe tiden». Flere av de afrikanske deltagerne reiste seg og gikk fra arrangementet.

Fire-fem av artistene vurderte å ikke opptre etter sine opplevelser, og ble ifølge Prestø sett på som useriøse.

- Men flere av dem er ledende innenfor sin kunst. Da bør man heller ta til seg at disse ikke vil opptre, sier han til Dagbladet.no.

Artisten Hanna Wozene Kvam, som blant annet er kjent fra gruppa Queendom, reagerte sterkt.

- Fullstendig upassende, det minner om Jaglands Bongo fra Kongo-utspill. Det var også flere smårasistiske kommentarer bak scenen, det er ille nok, men når sånne ting blir sagt i full offentlighet må man reagere, sier hun til Aftenposten.

- Bortforklaringer

Flere mente stridens kjerne Birgit Hatlehol var sterkt beruset av alkohol den aktuelle fredagskvelden. Men festivallederen mener selv hun bare drakk cola.

Hun modifiserer også flere av de påståtte uttalelsene:

- Jeg brukte ordet «hottentottskjørt» i forbindelse med et dikt av Kjell Vindtorn som jeg skulle introdusere. «Villkatt» var kanskje ikke en helt korrekt oversettelse av et italiensk ord jeg akkurat hadde lært av Ben Okris kone, som hun forøvrig brukt om meg og som jeg tok som en kompliment og brukte på Hannah Wozene Kvam, sier hun til Aftenposten.

- Vi går ikke ut med flere uttalelser som festivalledelsen kan bortforklare før alle artistene har gitt oss sine forklaringer, sier Afrikan Youths leder til Dagbladet.no.

«Hårsåre»

I etterkant av festivalen har festivallederen hatt dialog med Afrikan Youth. Denne har ikke ført fram.

- Vi fikk ingen løsning og har sett at festivalledelsen ikke er interessert i å gjøre noe. De omtalte bare artistene som «hårsåre» og viste til at dette aldri har skjedd før. Men da må man spørre seg hvorfor det skjer nå, mener Prestø.

Han jobber nå med anmeldelsen og vil vente med å offentliggjøre mer av innholdet til alle artistene er tilbake i sine hjemland og tilgjengelige på mail.

- Artistene ville bare ha en unnskyldning. Men nå må det få konsekvenser. Vi forventer å se en opprydning og et løfte om kvalitetssikring til neste års festival, sier han.

Thomas Ajamu Prestø forventer å sende inn anmeldelsen til Likestillings- og diskrimineringsombudet i begynnelsen av neste uke.

  • Les Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
ANMELDES: Flere av Kapittel 06s leder Birgit Hatlehols uttalelser ble oppfattet som rasistiske.
- UPASSENDE: Artist Hanna Wozene Kvam.
- DET VERSTE JEG HAR OPPLEVD: Lederen i <a href=\'http://no.wikipedia.org/wiki/Afrikan_Youth_in_Norway\'>Afrikan Youth i Norge</A>, Thomas Ajamu Prestø.