Afrikansk skjønnhet

Suggererende møte med etiopisk musikkskatt.

CD: Aller mest inntrengende er etiopiske Ejigayehu «Gigi» Shibabaw, med sin dype fortolkning av sitt hjemlands musikktradisjoner. Hun har de siste åra etablert seg som et kjent navn både i afrikanske og vestlige musikkretser. Hun ble sendt på skole i Kenya som 17-åring.

I Nairobi startet hun sin første gruppe, derfra gikk veien til Paris, New York og San Francisco.

Etiopisk kultur

På denne plata synger Gigi med gruppa Abyssinia Infinite. «Zion Roots» er produsert av Bill Laswell, som også produserte solodebuten «Gigi», for øvrig kjent fra samarbeid med folk som Herbie Hancock, Angelique Kidjo og Mick Jagger.

«Zion Roots» er både en musikalsk og tematisk ekspedisjon inn i opprinnelig etiopisk kultur. Språklige barrierer gjør det umulig å gå inn i de bibelske, religiøse tradisjonene som er et av utgangspunktene for prosjektet, men musikalsk er det bare å slå fast at dette er utrolig vakkert. Et gyngende, rytmisk komp av akustiske instrumenter vogger ørkendypt bak den myke stemmen til Gigi; en sensuell urkraft av en røst som flyr fuglelett over en glødende himmel av afrikanske mysterier.

Jordnært

Rokia Traoré fra Mali er en liknende urkraft. Hun skriver låtene sine selv og lar sin lyse stemme improvisere over et komp som gjør det vanskelig å holde kroppen i ro. Akustisk og jordnært; en karavane av fargesprakende toner.

Malis store dangdiva Oumou Sangare utgir et dobbeltalbum som også understreker kraften i malisk musikk. Sangare tar ut et rikt spekter av følelser gjennom sangene sine, som spenner fra sosialkommentarer til personlig sorg. Og endelig bør du lytte til Coco Mbassi fra Kamerun, som med lys stemme gir en souljazz-preget, vestlig-inspirert fortolkning av sitt hjemlands musikk.

Hvis ikke disse platene skaper lengsel til Afrika, får du heller bli hjemme.