Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Afrikansk virkelighet

TERJE SKAUFJORD,

redaktør i Afghanistan-Nytt, skriver i Dagbladet 27. oktober at han ble nedstemt av en brosjyre fra Leger Uten Grenser. Vårt utgangspunkt er at vi må vise virkeligheten der vi jobber. Vi ønsker ikke å si at alle i Afrika har det ille, men verden der Leger Uten Grenser jobber er ofte grusom, med sykdom, underernæring, krigsskader og overgrep.

Informasjonen vi sender ut fokuserer på de menneskene vårt arbeid retter seg mot, dem som trenger øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Tall fra 2002 forteller at 31 prosent av alle barn under fem år i Afrika sør for Sahara var underernærte. En stor del av vår aktivitet er nettopp rettet mot å hjelpe underernærte barn. Dette må vi kommunisere til publikum, slik vi også gjør i brosjyren.

Skaufjord reiser et viktig spørsmål i sin kritikk av vår brosjyre: Hva slags inntrykk av det afrikanske kontinentet er det vi etterlater? Vi ser at overskriften «Afrika i dag» kan tolkes som at vi gir et bilde av et helt kontinent. I hvilken grad vi bidrar til å gi et skeivt inntrykk er vanskelig å si.

Skaufjord misliker fotografier av «reddende hvite engler», Leger Uten Grensers internasjonale feltarbeidere. De som reiser ut med Leger Uten Grenser jobber under vanskelige forhold sammen med totalt 15 000 lokalt ansatte.

De skal oppleve og være nær dem som mottar hjelpen, ikke minst for å kunne vitne om det som skjer når han eller hun kommer hjem.

VI TAR MED OSS

innspillene, men Leger Uten Grenser kommer fortsatt til å være en av de mest aktive organisasjonene i kriseområder, og det vi opplever der kommer fortsatt til å prege informasjonen vi formidler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media