Afrikanske rumper og fransk gange

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFRIKA: Marte Michelet skriver i Dagbladet den 16.10 at NRKs Afrika-korrespondent, Tomm Kristiansen, ble en parodi på seg selv før han i sommer gikk over i ny stilling. Man trenger ikke «flere gla\'-historier om afrikansk livsglede» mener hun. Anne Hege Simonsen angriper også hans journalistikk den 14.10. Jeg kjenner meg ikke igjen i deres beskrivelser. Kristiansen har servert historier om Afrika hvor han har, som Michelet påstår, beskrevet kvinnerumper og glade barn. Dette med innlevelse og god fortellerteknikk. Han har samtidig gitt en dyptgående analyse av elendigheten på dette kontinentet. Dette på en måte som få andre norske journalister har klart.

DET ER vanskelig å dekke et kontinent tre ganger så stort som Europa alene. Å forklare Afrika som én kultur og historie er for enkelt. Kristiansen har allikevel, med base i Zimbabwe og Sør-Afrika, gitt et innblikk i kontinentet. I sitt arbeid har han tatt i bruk en narrativ stil. Gjennom denne har han forsøkt å bringe publikum nærmere Afrika og samtidig informert om den sosiale tilstand og det politiske liv. Han har presentert dette på en måte som gjør at vi kan forstå, ikke bare konstatere. Han har på mange måter brutt med tradisjonell norsk journalistikk. Ikke bare med måten han skriver, men fordi han presenterer et Afrika med en god side, ikke bare som et kontinent bestående av «dumme barbarer som dreper hverandre og sulter i hjel». Jeg kan ikke se at dette er så ille som Michelet skal ha det til.

JEG SER IKKE hva Michelet og Simonsens ønsker med sine kritikker. Om det er Statoils engasjement i Afrika de ønsker å kritisere, mener jeg det er feil å angripe Kristiansen og hans journalistikk. Han har vist en kjærlighet for Afrika og støttet opposisjonelle og demokratiske krefter. Men det spørs om man ønsker reportasjer fra Statoils styremøter levert i det nøkterne og «viktige» nyhetsspråket, som Michelet etterlyser, eller også narrative beretninger fra Nigerias landsbyer som Kristiansen også har gitt.

JEG ØNSKER heller at samme narrative grep tas i bruk på et bredere nivå i norsk presse. Hvis beskrivelsen av en fransk kvinnes bakende og hennes gange nedover gaten kan føre meg frem til en forståelse av franske studenters opprør og minoritetsungdoms angrep på biler, så vil jeg bli meget takknemmelig.

BILLEDRIKT SPRÅK: - Det er umulig å skildre Afrika i det vanlige nyhetsspråket, mener den tidligere Afrika-korrespondenten for NRK, Tomm Kristiansen.
SER IKKE POENGET: Ole Morten Knudsen ser ikke hva Michelet og Simonsen ønsker med sine kritikker av Tomm Kristiansens journalistikk.
FEIL: Den forenklende pedagogikken i Afrika-dekningen skaper avstand, mener Dagbladets Marte Michelet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer