NY SERIE: Rick Riordan har hatt kjempesuksess med Percy Jackson-serien, som bygger på gresk mytologi. Nå tar han for seg egyptisk gudelære i en ny fantasyserie. Foto: SCHIBSTED
NY SERIE: Rick Riordan har hatt kjempesuksess med Percy Jackson-serien, som bygger på gresk mytologi. Nå tar han for seg egyptisk gudelære i en ny fantasyserie. Foto: SCHIBSTEDVis mer

Afroamerikansk farao redder verden fra undergangen

Tøffere enn Percy Jackson?

ANMELDELSE: Forfatteren av suksessen om den greske halvguden Percy Jackson gyver nå løs på en ny serie. Nå tar han for seg de egyptiske gudene.

Der er det mye hente, og den første boka viser at dette kan bli enda mer spenstig enn Percy Jackson-serien.  

Faraoblod i årene
Også her er hovedpersonene et søskenpar; Carter og Sadie Kane. Deres mor er død, og egyptolog-faren deres forsvinner når han prøver å befri moren ved å sprenge Rosetta-steinen på British museum. Deres mystiske onkel avslører at barna stammer fra to mektige egyptiske magislekter, samt at har faraoblod i årene.

Når nå faren har sluppet løs kaoskreftene og den onde guden Set, står hele verden i fare. De to er de eneste som kan gjøre noe.
 
Liksom i all fantasy er det snakk om antihelter som blir helter. Afroamerikaneren Carter utvikler seg fra en engstelig snusfornuftig gutt til å bli et riktig farao-emne, mens Sadie tør alt på moderne jenters vis.

Hun forelsker seg i en svartkledd unggutt som viser seg å være Anubis, guden over de døde. De to må bekjempe de grusomste monstre ved hjelp av en kattekvinne og en albino krokodille. Samt at de må overbevise de skeptiske egyptiske magikerne i Livets Hus.  

Blek kopi av Potter?  
Harry Potter-fansen som nylig teltet utenfor Colosseum vil sikkert avfeie dette som en blek kopi. Egyptologer steile over å se sine guder virre rundt i New York og Paris.

Oppskriftsaktig og hyperkommersiell som den er, har jeg likevel sansen for denne serien.

Afroamerikansk farao redder verden fra undergangen

Riordan klarer å formidle den kompliserte egyptiske gudelæren, og å gi urgamle myter en moderne form.

Her er forrykende action, tenåringskjærlighet, og thrilleraktig spenning når gudene besetter menneskene, og ingen vet hvem som er besatt av onde Set.  

Les Dagbladets intervju med Rick Riordan fra mars i år.