Afropopulismen

VM I SØR-AFRIKA: Ein ung generasjon nymilitante ANC-leiarar kastar skuggar over fotballfeiringa.

DET KRAKILSKE BARNET: Leiar i ANCs ungdomsliga, Julius Malema, er ein av populistane som nyttar militarismen frå 1980-åra som brekkstong for å oppnå størst mogleg personleg akkumulasjon av luksusgode, skriv Godø Andersen. Foto: Reuters/Scanpix
DET KRAKILSKE BARNET: Leiar i ANCs ungdomsliga, Julius Malema, er ein av populistane som nyttar militarismen frå 1980-åra som brekkstong for å oppnå størst mogleg personleg akkumulasjon av luksusgode, skriv Godø Andersen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| EIN MÅ KUNNE tilgje fotballfans som legg turen innom Soweto og det ruvande kjøpesenteret Maponya Mall om dei skulle kome til å meine at dei siste symbola over Det nye Sør-Afrika har antatt eit noko perverst preg. Rett innanfor hovudinngangen er nemleg eit av dei sterkaste bileta på motstandskampen, ein døande Hector Pieterson i armane åt ein tenåring under 1976-opprøret, foreviga i statueform, med dei skrekkslagne andleta retta utover restaurantlandskapet.

Men eigentleg er alt som det skal vere. Ein skal ikkje ha lese mange kjøpefestintervju i Dagens Næringsliv for å ha skjøna at fridom på 00-talet fyrst og fremst handlar om fridomen til å konsumere.

JAMVEL OM livsstilen åt afrikanske elitar er veldokumentert markerar den nye «militante konsumerismen» i ANC, for å seie det med orda til forfattar Zakes Mda, like fullt eit intellektuelt tidsskilje. Afrikanske intellektuelle har til alle tider hevda at afrikansk demokrati må vere noko meir enn den vestlege liberale modellen, kor røysteretten nærast vert underordna  konsultasjon og økonomiske og sosiale rettar — stadfesta i Sør-Afrikas høgt akta grunnlov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer