Aftenposten beklager 22. juli-artikkel

Aftenposten beklager nå en artikkel om 22. juli. De sier at de ikke så rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker.

BEKLAGER: Aftenposten beklager nå for en artikkel om hva som skjedde på båten MS Thorbjørn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKLAGER: Aftenposten beklager nå for en artikkel om hva som skjedde på båten MS Thorbjørn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag beklaget Aftenposten artikkelen «Dette skjedde på MS Thorbjørn».

I artikkelen fra 2012 baserer Aftenposten seg på lekkede politiavhør av dem som var om bord på MS Thorbjørn. Dette var hovedsakelig avhør av AUF-ere som ble avhørt like etter terrorangrepet. Aftenposten skriver at «Hensikten med artikkelen var å gi en nøktern gjengivelse av hva som skjedde basert på det som ble fortalt på et tidlig tidspunkt».

Flere ungdommer reddet livet ved å flykte med båten fra øya, blant dem daværende AUF-leder Eskil Pedersen. Han ble i ettertid beskyldt for å være feig for å flykte fra øya, og mottok også trusler i tida etter terrorangrepene.

- Beklager

I en kommentar skriver nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen at mediene får et fortjent kritisk søkelys mot seg 10 år etter 22. juli.

«Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon. Vi beklager at den ikke ble løst på en mer hensynsfull måte», skriver Aftenposten.

Både AUFs advokat og støttegruppen etter 22. juli reagerte sterkt på artikkelen, og særlig Aftenpostens bruk av lekkede politiavhør.

Aftenposten innrømmer også at de burde snakket med overlevende i forkant av publisering, og om hvordan ungdommene selv vurderte opplysningene de ga i avhør.

Artikkelen ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg, men Aftenposten ble ikke felt for artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer