Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aftenposten får kritikk for sitt valg av «Årets Oslo-borger»

Homofiendtlig status på Facebook får mange til å se rødt.

FÅR KRITKK FOR DENNE STATUSEN: Mohsan Raja ble av Aftenposten kåra til «Årets Osloborger». Søndag begynte en status han skrev på Facebook i sommer å sirkulere på nett, som får mange til å tvile på om valget var rett. Foto: Skjermdump / NTB Scanpix
FÅR KRITKK FOR DENNE STATUSEN: Mohsan Raja ble av Aftenposten kåra til «Årets Osloborger». Søndag begynte en status han skrev på Facebook i sommer å sirkulere på nett, som får mange til å tvile på om valget var rett. Foto: Skjermdump / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Fredag kåret Aftenposten Mohsan Raja til «Årets Oslo-borger».

Dette har leserne stemt fram selv, på bakgrunn av hans dugnadsinnsats for flyktningene på Tøyen i Oslo.

I dag begynte det å dukke opp en status Raja skrev på Facebook i sommer, som får mange til å tvile på Aftenpostens kåring.

Der skriver han blant annet at det å «ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA!»

Reaksjoner Statusen, som ble publisert i sommer da mange hadde LHBT-flagget som profilbilde på Facebook, tar for seg homofili i Islam.

Raja skriver at muslimer ikke kan støtte noe Allah er i mot. Han sammenligner det å støtte homofile med å støtte handlinger som drap og salg av narkotika.

På Twitter er det flere som reagerer på statusen, som ble publisert i sommer. Bystyrerepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) tok til mikrobloggnettstedet for å utrykke sin mening.

- Var dette noe @Aftenposten visste da de ga Mohsan Raja tittelen «årets osloborger»?, skriver hun.

-Hei @Aftenposten. Dere har ikke kåret en som mener homofili er straffbart til årets Osloborger? Noe er feil her?, skriver tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland.

Unnskylder seg Tidligere i kveld skrev Raja noe som kan defineres som en beklagelse på sommerens uttalelser.

«Apropos status og homofili: Jeg har vært ganske klar på at ingen har rett til å diskriminere noen på bakgrunn av deres kjønn, etnisitet og legning», skriver han.

Han forklarer at ingen ble diskriminert eller spurt om bakgrunn de dagene han hjalp flyktninger i Oslo, og at de har hjulpet alle uten å ta bakgrunn med i ligninga.

«Respekt for menneskeheten er størst av alle verdiene, Ingen har rett til diskriminere noen på grunn av deres bakgrunn», avslutter Raja.

Til Osloby forklarer han at han formulerte seg dårlig i sommer.

- Jeg respekterer alle mennesker, men ikke alle deres handlinger. Jeg hater ikke homofile.

- Klønete Fungerende leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Brita Møystad Engseth, mener Rajas uttalelse er uheldig.

- Dette er klønete. Hans bortforklaring er det samme. Statusen kom midt under homouka, og hyler om at det er motbydelig å støtte homofile, forklarer hun.

Engseth trekker klare linjer mellom dette og hvordan kristne uttalte seg tidligere. Hun mener ikke at Rajas Facebook-status er noe fare for norske LHBT-personer, men mener den utsetter de med minoritetsbakgrunn.

- Dette preger deres miljø, og gjør arbeidet vårt med å hjelpe mer aktuelt og viktigere, forklarer hun.

Hun mener Raja gjorde en flott innsats for flyktningene, men at han ikke var forberdet på å bli en offentlig person så brått.

- Når man blir konfrontert med tidligere meninger må man ganske raskt øve seg på å finne ut av om man vil stå for det eller bedre seg. Jeg håper han ønsker å bli bedre, og at han ved en seinere anledning kan fortelle sine «brødre og søstre» at de kan elske hvem de vil, avslutter hun.

- Hater ikke homofile Til Dagbladet forteller Raja at han ikke er en samfunnsdebattant, og at statusen var ment for hans venner. Han mener han formulerte seg feil.

- Jeg står for det jeg har sagt, men jeg hater ikke homofile. Jeg formulerte meg kanskje litt aggressivt, men jeg respekterer alle og har ikke rett til å dømme noen, forklarer han.

Han forklarer at det i Islam, som i Jødedommen og Kristendommen, ikke er tillatt å være homofil eller lesbisk. Personlig mener han at folk skal få gjøre hva de vil.

- Jeg respekterer andres tro og legning, men støtter ikke nødvendigvis alle handlinger. Om du gifter deg med en av samme kjønn bryr det ikke meg, men jeg må forholde meg til hva religionen min sier, forklarer han.

Raja forteller at han i sommer møtte en homofil asylsøker fra Irak. Mannen hadde ikke fått nok informasjon, og begynte til slutt å gråte.

- Jeg ga han en klem og sa at det skulle gå bra. Om du så er hvit, jøde, homofil eller fattig skal jeg hjelpe deg.

Står for valget Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, forteller til egen avis at leserne har kåret fram vinneren.

Han poengterer også at de har sjekka bakgrunnen til kandidatene, men at dette ikke kom fram i prosessen. Hadde det vært kjent, ville du ha presentert leserne for det.

- Hadde vi visst om dette ville vi trolig skrevet om det slik at Raja hadde muligheter til å svare for seg og slik at leserne kunne gjøre seg opp en mening, sier Hansen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media