FELT: Aftenposten ble i dag felt for brudd på god presseskikk etter å ha publisert en video hvor de skrev at filmen viste et av mannskapene om bord på et norskregistrert tankskip, som fyrte løs mot en småbåt utenfor Jemens kyst. Informasjonen viste seg senere å ikke stemme. På bildet er avisas sjefredaktør, Espen Egil Hansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FELT: Aftenposten ble i dag felt for brudd på god presseskikk etter å ha publisert en video hvor de skrev at filmen viste et av mannskapene om bord på et norskregistrert tankskip, som fyrte løs mot en småbåt utenfor Jemens kyst. Informasjonen viste seg senere å ikke stemme. På bildet er avisas sjefredaktør, Espen Egil Hansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Aftenposten felt i PFU

For brudd på god presseskikk.

(Dagbladet): 19. desember i fjor beklaget Aftenposten at de hadde publisert en video.

I en sak uka før skrev avisa at filmen viste et av mannskapene om bord på det norskregistrerte tankskipet Nordic Fighter, som fyrte løs mot en småbåt utenfor Jemens kyst.

Informasjonen avisa presenterte, viste seg å ikke stemme.

Felt i PFU Tirsdag ble saken tatt opp i Pressens Faglige Utvalg (PFU), og avisa ble felt for brudd på god presseskikk for å ha publisert videoen.

Medlemmene i utvalget berømmet avisa for å satt fokus på en viktig sak, men mente at publiseringen av videoen og feilinformasjonen var et klart brudd på presse-etikken.

Det var rederiet Nordic American Tankers Ltd som klaget avisa inn til PFU. De mente at Aftenposten hadde brutt Vær varsom-plakatens paragraf 3.2, som sier: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder (...)».

Det var på det grunnlaget utvalget felte avisa for brudd på god presseskikk tirsdag, noe også sekreteriatet i presseforbundet hadde innstilt på på forhånd.

- Avgjørelsen er enkel Utvalget mente at rederiet burde fått bedre tid på å sjekke om videoen faktisk var filmet på et av deres skip.

Det var likevel diskusjon innad i utvalget på om det skulle konkluderes med brudd, og ikke «kritikk».

Stedfortredende utvalgsleder, Line Noer Borrevik, var likevel klar på at det var et brudd.

- Videoen er viktig, men det hadde ikke vært noe problem å publisere den innenfor presseetikken. Jeg synes avgjørelsen er enkel i denne saken. Aftenposten har brutt paragraf 3.2, for avisen har ikke sjekket fakta skikkelig. Det innrømmer Aftenposten selv også, sa hun ifølge Kampanje.