OPPRØRT. Forfatter og TV-kjendis Noman Mubashir reagerer på Aften-forsida. Foto: Berit Roald / Scanpix
OPPRØRT. Forfatter og TV-kjendis Noman Mubashir reagerer på Aften-forsida. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Aftenposten-forside et gufs fra fortida

Slo opp tittelen «Se, en sporty pakistaner». Kritikere mener avisa har vist dårlig skjønn.

(Dagbladet): Aftenpostens aftenutgave offentliggjorde i går en undersøkelse hvor det blant annet fremgår at bare fire prosent av norskpakistanere driver med fysisk aktivitet. For å personifisere saken hadde avisa dratt til Oslo-bydelen Grønland for å snakke med Ashred Khan - en av minoriteten av pakistanere i Norge som driver med fysisk aktivitet.

På forsida presenterte de saken med følgende tittel: «Se, en sporty pakistaner».

Denne forsideformuleringen får flere til å reagere.

- Det er et gufs fra fortiden. Jeg får assosiasjoner 60-tallet og avistitler som: «Se, en neger har kommet til bygda». Det er en veldig gammeldags måte å lage avis på, selv om tanken sikkert er god. Det blir litt «se, så flink han er som sykler» over det. Etter 22. Juli trodde jeg media skulle bruke mer inkluderende betegnelser. Her skiller Aftenposten veldig på «oss» og «dem», sier NRK-programleder og «Skal vi danse»-kjendis Noman Mubashir til Dagbladet.

Han får støtte av lederen for antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli.

«Dum» - Jeg synes tittelen er dum. Veldig ustilig. Det er nok et forsøk på å være morsom, men framstår som veldig platt og uten finesse, sier hun.

Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen tyr også til betegnelsen «dum» når han skal beskrive Aftenposten-forsida. Han mener også at avisa har vist dårlig skjønn som har kokt sammen en slik frontvinkling.

- Aftenposten-forside et gufs fra fortida

- Forsiden med den pakistanske mannen på sykkel framstår som dum. Det vitner om dårlig skjønn og vurderingsevne å presentere saken på denne måten. Det ligger en stigmatisering av en etnisk gruppe i tittelen, og det er helt unødvendig for saken, sier han.  
Han presiserer at det selvsagt er lov til å omtale at pakistanere parkerer sykkelen tidlig, og at Aftenpostens hensikt sikkert ikke har vært å stigmatisere.

-  Men uten sammenlikning for øvrig, så framstår dette litt som «se, årets første blåveis». Det blir noe dumt over det, sier han.

- Misforstått Aften-redaktør Kjersti Løken Stavrum vedkjenner at avisa ikke gjorde en god nok jobb da de utforma gårsdagens forside.

- Vi hadde selvfølgelig ingen baktanker med tittelen annet enn å vinkle sakens hovedbudskap. Men når jeg nå ser at noen reagerer på den, er det enkelt for meg å si at vi kunne funnet mange andre måter å løse tittelen på.

- Vi ønsker å lage journalistikk som engasjerer folk. Men hvis vi har blitt misforstått i dette forsøket så har vi ikke gjort en god nok jobb, sier Stavrum.

LEGGER SEG FLAT: Kjersti Løken Stavrum sier avisa ikke gjorde en god nok jobb med forsida. Foto: Aftenposten / SCANPIX / HO
LEGGER SEG FLAT: Kjersti Løken Stavrum sier avisa ikke gjorde en god nok jobb med forsida. Foto: Aftenposten / SCANPIX / HO Vis mer