Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Aftenposten og overvåking

Det er viktig at journalister fortsetter å stille kritiske spørsmål.

PST-SJEF:  Benedicte Bjørnland.
PST-SJEF: Benedicte Bjørnland. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST avviser Aftenpostens sak om «høy sannsynlighet for» mobilovervåking ved hjelp av falske basestasjoner og imsi-fangere. Ettertrykkelig og på alle punkter.

Ifølge PST har Aftenposten tolket signalene de har fanget opp feil. Signalene sammenfaller med normal aktivitet fra mobiltilbyderne Netcom, Telenor og Network Norway. PST mener Aftenposten ikke har hatt nok kunnskap om hva som er det normale bildet. PST har selv gjort omfattende målinger og analyser og ikke funnet spor av det Aftenposten mener å ha funnet. Rapporten er knusende.

Dette er kinkig for Aftenposten, som bare for noen dager siden vant SKUP-diplom for sitt arbeid med saken. Avisa har vært bastante i sine konklusjoner, og har dermed gjort fallhøyden stor for seg selv. Mye tyder på at avisa burde kvalitetssikret informasjonen bedre før de gikk ut med den. Men vi får vente og se om Aftenposten har mer å komme med. EOS-utvalget er dessuten ventet å omtale saken i sin årsrapport rett over påske.

Dagbladet har selv erfaringer med hvor komplisert saksfeltet etterretning kan være. I 2013 omtalte vi Snowden-dokumenter som vi hevdet viste at 30 millioner mobilsamtaler i Norge ble avlyttet av NSA i løpet av en måned. Vårt funn ble avvist som en feiltolkning. Dette måtte vi ta til etterretning.

Det er viktig at journalister fortsetter å stille kritiske spørsmål om overvåking og etterretning. Temaet er aktuelt som aldri før. Dagbladets Snowden-sak ga et uventet resultat. E-tjenesten rykket ut og fortalte at det dokumentene viste, i realiteten var norsk etterretningsaktivitet blant annet i Afghanistan. Det var første gang de fortalte om dette. I forbindelse med basestasjonssaken har Aftenposten fått ut en nyhet som fortsatt står seg, nemlig at PST har brukt falske basestasjoner uten å varsle Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, noe justisministeren har fastslått at de må gjøre.

Det er sunt at de hemmelige tjenestene tvinges på banen med jevne mellomrom for å svare på spørsmål. Selv om det er mye de må holde skjult, er det også mye de kan snakke om. Mer åpenhet bidrar til økt tillit.

Hele Norges coronakart