Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Media

Aftenposten roste restauranten som «en folkelig oase». Tatoveringen i reportasjen hyllet noe helt annet

 - Det er et bilde og et budskap vi ikke ville ha satt på trykk.

RESTAURANTANMELDELSE: I Aftenpostens restaurantanmeldelse av Oslo-restauranten Taverna'n dukket det opp et bilde som ikke skulle ha vært på trykk. Foto: Taverna'n 
RESTAURANTANMELDELSE: I Aftenpostens restaurantanmeldelse av Oslo-restauranten Taverna'n dukket det opp et bilde som ikke skulle ha vært på trykk. Foto: Taverna'n  Vis mer

(Dagbladet): Det var i en restaurantanmeldelse i dagens Aftenposten at det som ser ut til å være et uheldig bilde hadde kommet på trykk.

I anmeldelsen av Oslo-restauranten Taverna'n, som gikk over en dobbeltside på avisas Osloby-sider, viser ett av bildene en tatovert arm som drysser urter over en skål med blåskjell.

REAGERTE: Observante lesere har reagert på bildet av den tatoverte armen  Aftenpostens restaurantanmeldelse. Foto: Skjermdump Aftenposten. 
REAGERTE: Observante lesere har reagert på bildet av den tatoverte armen Aftenpostens restaurantanmeldelse. Foto: Skjermdump Aftenposten.  Vis mer

På den synlige delen av armen står det å lese: «.. hre heißt Treue», som kan minne om slagordet som ble brukt som motto for naziorganisasjonen Schutzstaffel, også kjent som SS. Organisasjonens slagord før og under 2. verdenskrig var «Meine Ehre heißt Treue», på norsk «min ære er lojalitet».

I sin restaurantanmeldelse roste Aftenpostens anmeldere Taverna'n for å være en folkelig oase. Ifølge anmelderne var stedet et utrolig koselig sted å spise lunsj eller middag og et sted man har lyst til å sitte lenge.

Fjernet umiddelbart

- Vi var ikke klar over dette før en leser gjorde oss oppmerksomme på det i dag, sier Sarah Sørheim, kulturredaktør og ansvarlig for Oslo-stoffet i Aftenposten.

Hun forteller at bildet av den tatoverte armen umiddelbart ble fjernet fra avisas nettutgave.

- Det er et bilde og et budskap vi ikke ville ha satt på trykk. Hadde noen sett dette før avisa ble sendt i trykken hadde vi reagert på det. Det er ikke normalt å lese korrektur på tatoveringer, men kanskje vi burde vurdere det, sier Sørheim.

Hun forteller at det er er et par-tre lesere som har tatt kontakt angående bildet.

- Det er ingen som tror vi har gjort det med vilje heldigvis. Akkurat dette må vi nok sette på kontoen for feil som dessverre skjer innimellom, sier hun.

- Skremmende

- At noen velger å pryde seg med SS-slagordet er støtende for alle som vet noe om nazismen og dens konsekvenser. Når han er på jobb burde han oppfordres til å dekke til armen, sier Guri Hjeltnes, direktør ved Holocaust-senteret.

Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret mener at Aftenpostens redigerere burde ha oppdaget bildet før det gikk i trykken.

- Det er selvsagt usmakelig å tatovere inn slagordet til SS-organisasjonen i nazi-Tyskland som hadde ansvaret for gjennomføringen av folkemordet på jødene og systematisk drap på utallige andre grupper, blant annet norske motstandsfolk. Det er en krenkelse av ofrene og de overlevende og deres etterkommere. At Aftenpostens redigerere ikke har fanget opp dette, vitner om en tiltagende bevisstløshet omkring dette som skremmer, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med ledelsen ved Taverna'n som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media