Agatha Christie forsvant sporløst i 10 dager. Nå lanserer forfatter spinnvill historie om hva som skjedde

I ny roman møter Agatha Christie en lege som truer med å lemleste datteren hennes hvis hun ikke begår et mord.

HOVEDPERSON I KRIMBOK: Agatha Christie fortalte aldri hva som skjedde da hun forsvant i ti dager i 1926 og over 15 000 frivillige lette etter henne. I romanen «A talent for murder» har forfatter Andrew Wilson spunnet videre på hendelsen og laget sin egen versjon av historien. FOTO: NTB Scanpix
HOVEDPERSON I KRIMBOK: Agatha Christie fortalte aldri hva som skjedde da hun forsvant i ti dager i 1926 og over 15 000 frivillige lette etter henne. I romanen «A talent for murder» har forfatter Andrew Wilson spunnet videre på hendelsen og laget sin egen versjon av historien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1926 forsvant den kjente krimforfatteren Agatha Christie sporløst i ti dager, mens 500 politimenn og 15 000 frivillige lette etter henne.

Da hun kom til rette igjen sa hun ingenting hvor hun hadde vært, og gjennom hele sin levetid kom hun aldri med noen forklaring på mysteriet.

Nå har forfatter Andrew Wilson laget sin egen forklaring, i boka «A talent for murder».

Her er Christie, som er særlig kjent for sine bøker om detektiven Hercule Poirot og Miss Marple, og som skrev hele 66 krimromaner og 14 novellesamlinger i sin levetid, selv blitt hovedpersonen i en krimroman.

I romanen møter Christie en djevelsk lege, som mener at hun bærer på samme ondskap som sine romankarakterer, og truer med å lemleste datteren hennes hvis hun ikke begår et mord, skriver Politiken.

- Trodde aldri på hukommelsestapet

Wilson er inspirert av at virkelighetens Agatha Christie selv hadde god kunnskap om medisin, etter å ha jobbet som sykepleier under første verdenskrig, og senere på apotek. I boka lar han Christie bruke denne kunnskapen til å mikse sammen en snedig gift.

- Hun er en krimforfatter som forsvant fra sitt eget åsted, og det er utrolig spennende, sier Wilson til The National.

- Folk har alltid kommet opp med merkelige teorier, selv om jeg egentlig aldri trodde på historien om at hun hadde hukommelsestap, som familien fortalte. Så fantasien min startet å arbeide, og jeg lurte på hva som kunne ha skjedd hvis jeg fant på en alernativ historie for å forklare noe av den merkelige oppførselen hennes, sier Wilson.

Forsvant i ti dager

Det som er offentlig kjent, er at bilen hennes ble forlatt ved en innsjø 4. desember 1926, dagen etter en krangel med ektemannen Archie. Ektemannen hadde fortalt at han ville avslutte ekteskapet, og at han hadde en elskerinne. I et brev til sekretæren sin hadde Christie meldt at hun dro til Yorkshire.

I boka «The Complete Christie: An Agatha Christie Encyclopedia», fortelles det at panseret på bilen var åpent, lyktene lyste og bagasjen lå inne i bilen.

Agatha Christie var sporløst forsvunnet, og en stor leteaksjon ble satt i gang. Ti dager senere ble Christie gjenkjent av en ansatt ved Hydro Hotel i Yorkshire.

HVEM ER MORDEREN?: Filmen er basert på den bestselgende krimromanen av Agatha Christie. Video: Twentieth Century Fox Vis mer

Ektemannen og politiet oppsøkte Christie, som hadde holdt til på hotellet under falskt navn siden dagen etter forsvinningen. Da hun fikk se ektemannen utbrøt hun: «Men, se der! Min bror er også her!»

Snart kunngjorde Archie Christie at kona led av «fullstendig hukommelsestap, hun vet ikke hvem hun selv er».

- Med empati og respekt

Wilson forteller til The National at han har en enorm respekt for Christie og at han er fan av bøkene hennes. Derfor var det viktig for ham å ikke tråkke på noen tær når han gjorde henne til hovedperson i sin egen historie.

- Hun er en høyt elsket forfatter. Men alle Christie-fans som har lest den så langt ser ut til å like det, og jeg tror de innser at boka er skrevet med empati og respekt, sier Wilson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer